Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Книга за създаването на Третата Българска държава представят утре вечер в Казанлък

Монографията на един от най-големите български историци професор Милко Палангурски „Съграждането на модерна България. Нотабилите, Констутицията и князът“, ще бъде представена утре вечер от 17.30 часа в Литературно-художествен музей "Чудомир" в Казанлък.  

"Датата за събитието не е избрана случайно - на 16 април тази година се навършиха точно 145 години от създаването на Търновската конституция. Месец по-късно, на същата дата правим и това представяне",  каза Чавдар Ангелов, директор на Национален парк-музей "Шипка - Бузлуджа".

Премиерата на книгата на професор Палангурски е съвместна инициатива на екипите на Национален парк музей "Шипка Бузлуджа" и на Литературно- художествен музей "Чудомир" в града.  

Възстановяването на държавността е събитие, което практически връща българите на европейската политическа карта и предопределя новата политическа карта на Европейския югоизток, събитие, което не може да не се следи под лупа от дипломати, вестникари и политици. 

Съграждането на държавата не е еднократен акт. Началото на този процес е поставено с  Одринското примирие през януари 1878 година, а краят - с избора на първия парламент по Търновската конституция през есента на 1879 г.  

Възвеличавана, обругавана, подценявана, но съществуваща, родната конституционна система работи и за учудване на мнозина обикновено оцелява, възкръсва и както е модерно да се казва – при нужда успешно се рестартира. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

"Ловци на бисери" отново на сцената на Старозагорската опера

На 29 май ,сряда, от 19 часа на сцената на Държавна опера-Стара Загора ще блесне отново операта „Ловци на бисери” от Жорж Бизе. Режисьорът Славчо Николов определя своята най-нова постановка на вълнуващото заглавие от съкровищницата на френската..

публикувано на 25.05.24 в 14:00

Ученици от Музикалното училище подготвят концерт "THRILLER NIGHT”

На 27-ми май (понеделник) ученици от паралелки с поп и джаз пеене в НУМСИ "Христина Морфова" ще представят концерт " THRILLER NIGHT”.Под вещото ръководство на техните учители Паолина Малешкова и Павел Цонев децата се готвят за големия ден вече..

публикувано на 24.05.24 в 17:00

Пианистката и поетеса Румяна Шишкова - запленена от Музиката и Словото

Запленена от музиката и словото - така в едно изречение най-общо може да бъде представена Румяна Шишкова, поетеса и преподавател по пиано в Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова в Стара Загора.  Разговорът ни с нея..

публикувано на 23.05.24 в 17:10

Ученици от 8 до 12 клас от Музикалното училище събират на една сцена "Слово и музика"

На специален концерт  по специален повод канят утре вечер от 18.00  часа в залата на Регионална библиотека "Захарий Княжески" ученици и преподаватели от Националното училище по музикални и сценични изкуства "Христина Морфова" в Стара Загора...

публикувано на 21.05.24 в 14:45

Представят книга с разкази за легендарен морски спасител

Старозагорецът Кристиян Петков претвори в художествени текстове реалните истории на легендата на морското спасяване Стоян Шопов от Стара Загора. Под заглавие „Разкази на стария спасител“ авторът е събрал истинси случаи от дейността на доайена сред..

публикувано на 21.05.24 в 08:45

Нощта на музеите премина при голям интерес в Стара Загора

Над 2 хиляди души са посетили музейните обекти в съботната вечер в Стара Загора. Това съобщи Петър Калчев, директор на Регионален исторически музей Стара Загора. В Нощта на музеите деца са участвали в творчески ателиета, уточни директорът на..

публикувано на 20.05.24 в 16:43
По време на репетицията за концерта

Венци Благоев споделя празника на младите музиканти от школата "Фортисимо"

От  17:00 ч. в Градската художествена галерия на Стара Загора Музикална школа „Фортисимо“ при Народно читалище „Родина 1860“  чества своя 70-ти рожден ден.  По време на репетицията днес в града пристигна специален гост, който определи себе си и като..

публикувано на 20.05.24 в 16:06

Шествие и редица събития в Стара Загора за празничния 24 май

Отворени за безплатно посещение ще бъдат Художествена галерия - Стара Загора, РИМ - Стара Загора и Музей „Неолитни жилища” По повод 24 май - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност ще се..

публикувано на 20.05.24 в 15:10

Млади звезди покоряват сцената на Jazzфест 2024 в Стара Загора

Наситена ще бъде програмата и на тазгодишния Jazzфест, който се провежда под липите през месец юни. Акцент в нея са  родните изпълнители и старозагорското младежко участие в лицето на Националното училище за сценични и музикални изкуства "Христина..

публикувано на 20.05.24 в 12:55

"Трубадур" на сцената на Старозагорската опера на 23 май

Държавна опера-Стара Загора представя на 23 май от 19.00 часа спектакъла на операта „Трубадур” от Джузепе Верди! Една завладяваща история, забулена в тайнственост и драматични обрати с чудесните изпълнители на главните роли Александър Крунев..

публикувано на 20.05.24 в 11:39