Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В навечерието на 24 май:

Пианистката и поетеса Румяна Шишкова - запленена от Музиката и Словото

Запленена от музиката и словото - така в едно изречение най-общо може да бъде представена Румяна Шишкова, поетеса и преподавател по пиано в Националното училище за музикални и сценични изкуства Христина Морфова в Стара Загора. 

Разговорът ни с нея започва с парафраза на библейския въпрос - кое е първото - музиката или Словото.

 Оказва се, че на две-три-годишна възраст  години Руми вече е изпълнявала с подобаващио артистично поведение песни на великата Лили Иванова. Вплитането на думите в мерена реч пък е било нейно занимание също от дете. Допълнително, заедно със сестра си е преписвала на ръка стиховете на велики български поети. На разположение е била и огромната домашна библиотека, а книгите са били верен приятел. 

"Винаги съм можела да пея, но със свирене започнах да се занимавам относително късно - на около девет години. Тогава, след една провокация открих, че безсловесният език ми дава възможност да кажа неща, които са крехки и ефирни, че мога да докосвам, да променям, да извиквам  усмивка и радост, или пък сълзи, чрез музикални изпълнения. Явно съм се занимавала много сериозно, щом въпреки относително по-зрялата за начало в тази сфера възраст, бях първа първа в списъците на приетите в Музикалното училище. И така до ден днешен - служа си и с двата езика - на музиката и на Словото". 

Има ли общо между буквите, които създават думите и нотите, от които се ражда музиката - разбира се, категорична е Шишкова. "В различните азбуки буквите са с различен брой, а имената на нотите са само седем. Интересното е, че през десети век Гуидо Д Арецо от първите срички на химн за Йоан Кръстител е сътворил това нотно писмо. Всъщност е "опредметил" с буквени наименования звуци, които могат да бъдат нанесени, за да бъдат изпълнявани по-лесно. Това е огромен подарък, принос към изкуството, а най-дълбоката връзка между буквите и нотите е песента. Защото слово и музика в нея са едно", казва Румяна Шишкова. 

Как звучат думите "мама" "свобода", "мир", ако трябва да бъдат произнесени чрез музиката  - те са част от най-универсалния език, кодиран у всеки човек - езика на Любовта. "И ако хората си спомнят за този език, звученето им би било част от общата хармония", усмихнато обяснява Шишкова. Дали числото три е съдбовно за нейния път в мереното слово - защото дотук Руми има издадени три стихосбирки, а те от своя страна, имат по три цикъла - “не мисля”, казва поетесата. Всъщност, ключовото за нея и когато пише, и когато е зад рояла, е творенето - а то е отговорност. 

Целия разговор  с поетесата и преподавател по пиано Румяна Шишкова можете да чуете в прикачения звуков файл.  

По публикацията работи: Дарина Колева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38