Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Христо Панчугов:

Под въпрос е легитимността на политическата система

Христо Панчугов
Снимка: БГНЕС

Извън ниската активност в голяма степен резултатите от изборите са очаквани, коментира за Радио Стара Загора политологът Христо Панчугов. Според него единствената изненада е влизането на партия „Величие“ в Парламента. Според него обаче, ниската активност в комбинация с растящо недоверие към българските институции води до сериозни въпроси за легитимността на политическата система.

„Извън това в много голяма степен резултатите са очаквани, единственото, което не се предвиди е влизането на „Величие“ в Парламента. Това не е изненада от гледна точка на това, че никой не е очаквал нова формация в Парламента, а че точно тази е формацията.“, каза Панчугов.

Според него загубата на гласове за ПП-ДБ се дължи на неправилна политическа кампания.

„Те съзнателно повтаряха тезата, че не те са се провалили в управлението, а че някой ги е изиграл, надлъгал. Това не е разказ, който буди самочувствие, който българските граждани могат да приемат за нормално обяснение. Видяхме политическа кампания, която вместо да работи вдъхновен разказ какво би се променило след тези парламентарни избори ние видяхме повече от същото. Кампания, която напомняше точно за тези провали през директния сблъсък с Делян Пеевски.

В крайна сметка те не загубиха толкова заради разочарованието от тях, колкото заради неспособността си да убедят собствените си привърженици, че да гласуват на тези избори има смисъл и нещо ще се промени след тях.“, каза политологът.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Ивайло Илиев

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев. Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква..

публикувано на 18.06.24 в 10:18
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55

В петъчната вечер възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон

Тази вечер от 19:00ч в Куклен театър - Стара Загора възпитаниците на „DoT Theatre“ ще представят последната премиера на школата за този творчески сезон "Скрудж" по повестта "Коледна песен" на Чарлз Дикенс. Участват деца на възраст 14г. - 18г. .Това..

публикувано на 14.06.24 в 10:01
Камен Алипиев

"Предпочитам да имам широка обща култура, вместо да съм специалист по всичко"

Спортният коментатор Камен Алипиев – Кедъра гостува в Стара Загора,  за да участва в литературна среща с колегата му – спортния журналист Иво Иванов и британския писател Крис Клийв. Тримата бяха гости във формата „Литература и спорт“ и завладяха..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Мисията на всеки човек - да остави следа след себе си и да направи света малко по-добро място"

"Всеки човек има поне една уникална история, която си заслужав да бъде разказана, но в някои случаи под външния слой на историята има много екзистенциални въпроси, които вълнуват всички" - така Иво Иванов представи за слушателите на Радио Стара..

публикувано на 12.06.24 в 17:36

"Успехът е когато можем да се изненадваме от щастието"

Британският писател, журналист и психотерапевт Крис Клийв представи в Стара Загора последния си роман "Злато". Авторът гостува за първи път в България, а срещата му с читателите започна от града на липите в рамките на нов културен формат, организиран от..

публикувано на 12.06.24 в 09:56
Проф. Антоанета Христова

Цялата кампания целеше намаляване на активността при гласуване

Цялата предизборна кампания целеше да се намали активността на гласуване. Това коментира за Радио Стара Загора Антоанета Христов, директор на Института за изследване на населението и човека. По думите й именно това е причината да няма и нито един..

публикувано на 12.06.24 в 08:53
Ивайло Илиев

Избирателите удариха двоен шамар на политическата система

"Свидетели сме на най-ниската избирателна активност от началото на демократичните промени у нас. Ако този сигнал не подейства отрезвяващо, не мисля, че ще има нещо, което да разтресе политическата ни система до степен в която да има нагласа, която да..

публикувано на 10.06.24 в 15:02

Политиката не е за всеки

Днес, датата е шеста от шестия месец на високосната 2024 година. Съвпадението на двете шестици беше провокация да се огледаме за още "отлични" цифри. Намерихме ги в статистиката за предстоящите избори в неделя. Те са шестите в рамките на три години...

публикувано на 06.06.24 в 17:20