Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

5
giacomo_puccini

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през настоящата седмица, в афиша има две събития посветени на италианския маестро. 

На 11 юни, от 19.00 часа, на сцената на първата извънстолична опера е камерният концерт "От Пучини с любов", от цикъла "Музика без граници". В него сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят девет от най-популярните песни на прочутия композитор, очертал в края на XIX и началото на XX век посоките на развитие на оперното изкуство.


Песните на Пучини са малко популярни. Повечето са композирани по поръчка, други са плод на импулсивно творческо вдъхновение, а някои са написани по молба на приятели. Много от тях стават известни като романси, още след написването им, защото са издадени в брошури за периодични музика. Те са от най-плодотворния период от живота на композитора, но достигат до изпълнителите и публиката едва през 1987 година, след като Майкъл Кей, един от изявените изследователи на пучиниевото творчество, ги публикува. 


Джакомо Пучини е един от най-великите оперни композитори и мой най-любим композитор. Музиката му е необятна вселена. Създал е прекрасна музика, уникални опери, но най-интересното и впечатляващо за е, че всички са вплетени в оперите му.  Във всяка чуваме познати теми и хармонии. Така например най-известната му песен „Sole e Amore”/ „Слънце и Любов“ става основа на квартета от 3-то действие на операта „Бохеми”. Пучини подарява тази песен с автограф на Франческо Паоло Тости и пише „това е първият зародиш на Бохеми“. Отглас от „Avanti Urania”/“Пълен напред „Урания‘“ откриваме в „Тоска” и „Мадам Бътерфлай”. Съсед на Пучини в Лука – маркиз Лиши, си купува шотландски параход и го кръщава „Урания” и моли Пучини да напише песен за него. Финалът на песента е стопроцентова препратка към кораба на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” и тръпнещата в очакване Чо-Чо-Сан. Сякаш песните на Пучини са чернови за бъдещите му оперни арии и мотиви. Аз лично за първи път разбрах, че е композирал песни за глас и пиано преди години, когато ме поканиха да изпея „Salve Regina”/ „Прослава на Пресветата Дева“ в една катедрала в Италия на живо с орган, защото тя е писана за глас и орган. Тогава останах едновременно изненадана и очарована. Изненадана, защото не знаех, че е писал песни и очарована, защото веднага се влюбих в тях" емоционално разказва Деси Стефанова.

В романтичната вечер освен песните на Пучини, един от тримата най-изпълнявани композитори в света, ще звучат и стихове на Елена Мури. "Защо Джакомо Пучини и Елена Мури?! Ако трябва да опишем живота на Пучини с две думи то това са Любов и Музика. Същото важи и за Елена Мури – Любов и музика на словото", категорична е сопраното Деси Стефанова.


 

На 13 юни, от 19.00 часа, е представянето на операта "Бохеми". Режисьор на постановката е Огнян Драганов. С участието на: Беса Лугичи и Михайло Малафи, Валери Турманов, Симона Кодева, Ивайло Джуров, Иван Кабамитов, Александър Марулев, хор, оркестър и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира хърватският диригент Иво Липанович. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Ези-тура или когато облечем думите в музика

Поредната песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“ е вече в музикалния ефир. Накратко: песента се казва „Ези-тура“, текстът е създаден специално за Пеещи артисти от един от най-прекрасните български лирици Найден Вълчев – автор на песента на..

публикувано на 25.07.24 в 10:21

Котел посреща 15 000 гости, Радио Стара Загора излъчва от фестивала на етносите

Сгушен в лоното на Източна Стара Планина, котленският парк „Изворите“ ще посрещне около 15 000 гости на фестивала на етносите, багрите и котленския килим в дните 26, 27 и 28 юли , информира за Радио Стара Загора кметът на община Котел - Коста..

публикувано на 23.07.24 в 09:36

Ивелин Керанов – 40 години на сцена, 60 години в живота и премиера в „Дон Кихот и Дон Санчо“

40 години на сцена, 60 години в живота и премиера на „Дон Кихот и Дон Санчо“. Поне три повода за среща с актьора Ивелин Керанов, въпреки че всяка среща с него е повод и смисъл. За разговор, за усмивка, за размисъл. Премиерата на „Дон Кихот и Дон..

публикувано на 22.07.24 в 14:22

Никола Попов - забравеният майстор на гравюрата

На 25 юли (четвъртък) 2024 година, от 18:00 часа, в Западната зала на Художествена галерия – Стара Загора ще бъде открита изложбата „Щрихи и състояния”, представяща живота и творчеството на родения в Стара Загора първи български академично школуван гравьор..

публикувано на 22.07.24 в 13:15

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“

Завърши изпълнението на проект „Създаване на дигитален хъб Чудомир“, който беше представен пред посетители в петъчния ден. Дигитализирани са 121 бележника, с обем над 5000 страници. От тях 62 броя са достъпни за работа на място в дигиталния хъб и..

публикувано на 20.07.24 в 10:05

"Ромео и Жулиета" - традиционен мюзикъл с амбиция за новаторство

Остава само ден до премиерата на най-новото заглавие в афиша на Държавна опера Стара Загора - "Ромео и Жулиета". В четирите поредни вечери на 19, 20, 21 и 22 юли, всички почитатели на оперното и балетно изкуство ще могат да гледат мащабната и красива..

публикувано на 18.07.24 в 15:16

"Узана Поляна фест", зеленият фестивал на лятото, идва с още по-богата програма

От 19 до 21 юли ще се проведе деветото издание на " Узана Поляна фест ", отново при вход свободен. Тази година най-големият еко фестивал в България предлага още по-разнообразна програма на своите посетители. П риключения, артистични изпълнения, еко..

публикувано на 18.07.24 в 14:11

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по..

публикувано на 17.07.24 в 15:18

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38