Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Камерен концерт с песните на Джакомо Пучини

5
giacomo_puccini

През 2024 година оперният свят отбелязва 100-годишнината от раздялата си с Джакомо Пучини. И Държавна опера Стара Загора се присъединява към събитията посветени на безсмъртното творчество на великия композитор. Под мотото "100 години след Пучини", през настоящата седмица, в афиша има две събития посветени на италианския маестро. 

На 11 юни, от 19.00 часа, на сцената на първата извънстолична опера е камерният концерт "От Пучини с любов", от цикъла "Музика без граници". В него сопраното Деси Стефанова и пианистката Деница Петрова ще представят девет от най-популярните песни на прочутия композитор, очертал в края на XIX и началото на XX век посоките на развитие на оперното изкуство.


Песните на Пучини са малко популярни. Повечето са композирани по поръчка, други са плод на импулсивно творческо вдъхновение, а някои са написани по молба на приятели. Много от тях стават известни като романси, още след написването им, защото са издадени в брошури за периодични музика. Те са от най-плодотворния период от живота на композитора, но достигат до изпълнителите и публиката едва през 1987 година, след като Майкъл Кей, един от изявените изследователи на пучиниевото творчество, ги публикува. 


Джакомо Пучини е един от най-великите оперни композитори и мой най-любим композитор. Музиката му е необятна вселена. Създал е прекрасна музика, уникални опери, но най-интересното и впечатляващо за е, че всички са вплетени в оперите му.  Във всяка чуваме познати теми и хармонии. Така например най-известната му песен „Sole e Amore”/ „Слънце и Любов“ става основа на квартета от 3-то действие на операта „Бохеми”. Пучини подарява тази песен с автограф на Франческо Паоло Тости и пише „това е първият зародиш на Бохеми“. Отглас от „Avanti Urania”/“Пълен напред „Урания‘“ откриваме в „Тоска” и „Мадам Бътерфлай”. Съсед на Пучини в Лука – маркиз Лиши, си купува шотландски параход и го кръщава „Урания” и моли Пучини да напише песен за него. Финалът на песента е стопроцентова препратка към кораба на Пинкертон в „Мадам Бътерфлай” и тръпнещата в очакване Чо-Чо-Сан. Сякаш песните на Пучини са чернови за бъдещите му оперни арии и мотиви. Аз лично за първи път разбрах, че е композирал песни за глас и пиано преди години, когато ме поканиха да изпея „Salve Regina”/ „Прослава на Пресветата Дева“ в една катедрала в Италия на живо с орган, защото тя е писана за глас и орган. Тогава останах едновременно изненадана и очарована. Изненадана, защото не знаех, че е писал песни и очарована, защото веднага се влюбих в тях" емоционално разказва Деси Стефанова.

В романтичната вечер освен песните на Пучини, един от тримата най-изпълнявани композитори в света, ще звучат и стихове на Елена Мури. "Защо Джакомо Пучини и Елена Мури?! Ако трябва да опишем живота на Пучини с две думи то това са Любов и Музика. Същото важи и за Елена Мури – Любов и музика на словото", категорична е сопраното Деси Стефанова.


 

На 13 юни, от 19.00 часа, е представянето на операта "Бохеми". Режисьор на постановката е Огнян Драганов. С участието на: Беса Лугичи и Михайло Малафи, Валери Турманов, Симона Кодева, Ивайло Джуров, Иван Кабамитов, Александър Марулев, хор, оркестър и деца от Детско-юношеската студия за опера и балет на Държавна опера-Стара Загора. Спектакъла ще дирижира хърватският диригент Иво Липанович. 

БНР подкасти:Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Метамодернизмът влиза в Художествена галерия – Стара Загора

На 19 юни (сряда) от 18:00 ч. в Художествена галерия – Стара Загора се открива изложбата „Метарезерви 2024“ с куратор Атанас Тотляков. Посетителят е поканен да се запознае с този поглед към изкуството и обществения живот, отразяващ измененията и..

публикувано на 19.06.24 в 09:25

„Турандот“ на старозагорска сцена „100 години след Пучини“

Операта с кукли „Турандот“ е поредното събитие, с което Старозагорската държавна опера отбелязва годишнината от смъртта на автора й Джакомо Пучини под мотото „100 години след Пучини“. След камерния концерт със заглавието „От любов към..

публикувано на 18.06.24 в 15:25
Огнян Драганов

Огнян Драганов: Изкуството се нуждае от подкрепата на публиката

Днес, 13 юни, от 19.00 часа на сцената на Държавна опера Стара Загора е представянето на "Бохеми" , една от ранните  опери Джакомо Пучини. Спектакълът създаден през 2017 година повече от осем години се радва на интереса на публиката. "Музиката е..

публикувано на 13.06.24 в 13:05

"Едно общество създава средата и политиката си - трябва да комуникираме по важните теми мащабно"

Колективите "Poiema Collective", "На Улицата" и екипът на инициативата "ЗаВръщане в България" организират творчески конкурс на тема "Стара Загора през твоите очи". Няма ограничения във възрастта за желащите участници, които могат да..

публикувано на 10.06.24 в 15:19

Стара Загора с аромат на липи и усещане за свобода

От днес до края на седмицата Стара Загора е домакин на джаз фестивал.  За втора поредна година музикалното събитие е с името "Цветовете на джаза" .  Програмата е цветна, точно като името на форума, и акцентира върху участието на изявени български..

публикувано на 10.06.24 в 14:45

Завладяващ рок хит пуснаха новата супергрупа „Волева“

Николай Воденичалов – Никеца (CasualThreesome), Росен Ватев (Jeremy, Анимационерите, Bobo & The Gang) и легендата Иван Лечев (FSB, Стари Муцуни, Обичайните заподозрени, Фондацията) издадоха нов музикален продукт „Ето ме“. Това не е първа песен на..

публикувано на 09.06.24 в 11:15

Чирпан посреща рецитатори на яворовата поезия

В 33-тия национален  рецитаторски конкурс за творби на Яворов „Подир сенките на облаците“, който се провежда в родната му къща-музей, ще вземат участие 30 ученици от 5-и до12-ти клас от цялата страна.  Конкурсът се провежда в две възрастови групи – от..

публикувано на 08.06.24 в 08:20

Втори международен конкурс за млади тенори "Гласът на Камен"

Вторият международен конкурс за млади оперни певци – тенори „Гласът на Камен“ организират от Държавна опера-Стара Загора, Фондация „Камен Чанев“ със съдействието на СНЦ „Настоятелство на Старозагорска опера”. Конкурсът ще се проведе от 20 август..

публикувано на 06.06.24 в 12:05
prevod

"Преводачът превежда и послания. Ако посланията на политиците са автентични и искрени, само тогава няма да сме изгубени в превода"

На 5 юни, 1974 г. е основан Съюза на преводачите в България. Днес творческата организация празнува 50 годишен юбилей, и въпреки трудностите през годините, основна мисия на ръководството е да осигурява обществена защита на професионалните интереси на..

публикувано на 05.06.24 в 17:10