Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Политологът Ивайло Илиев:

Най-вероятният трети играч в бъдещото правителство ще е ИТН

ГЕРБ и ДПС търсят удачната формула, която да замаскира коалицията между тях

Ивайло Илиев


Ще успее ли 50-то НС да излъчи стабилно управление? С прогноза за това, тази сутрин в предаването „Репортер“ гостува политологът Ивайло Илиев.

Според него цел номер едно на мандатоносителя ГЕРБ-СДС е да се създаде удачния разказ за това каква коалиция между тях и ДПС да се роди, така че тя да не носи името „коалиция“, а да се намери удачната формула, която да замаскира колаборацията между двете партии.

„Втората цел на преговорите е да се намери удобният трети играч, който хем да прикрие коалицията, хем да осигури мнозинството. Очевидно вървим към най-отчетливо ясния вариант, който да се включи в тази конструкция и това е „Има Такъв Народ“, каза Ивайло Илиев по повод продължаващите втори ден преговори за съставяне на правителство.

Той допълни:

„Според мен разбрахме защо сега текат тези преговори - разбрахме защо отидохме на избори и защо нямаше ротация. Струва ми се че стана ясно заради кого  не се случи тази ротация. Вчера чухме нещо,  което ми направи впечатление:  Очевидно същите, които преди няколко месеца не искаха, разговорно казано да делят наполовина с „Продължаваме промяната – Демократична България“, после не искаха да делят и една трета с ПП-ДБ и ДПС, а сега пък вече чухме, че с Движението за права и свободи само са готови да си делят наполовина. Първата заявка беше с Антикорупционната комисия, която чухме, че ще  е първата задача на новото мнозинство, а пък тя всъщност беше един от препъни-камъните в предходния парламент. И нещо повече, да видим дали това няма да се случи и с така обговаряните регулатори, които също не успяха да бъдат попълнени и дали сега няма да бъдат попълнени от ГЕРБ и ДПС, вероятно с няколко подаръка към ИТН, в израз на тази подкрепа, която ще им дадат за да се замаскира този „експертен кабинет“.

Важният момент е , че и трите партии имат интерес да кажат, че това не е коалиция, смята Ивайло Илиев.  

Той прогнозира, че няма да има нови избори наесен.
Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Борислав Цеков

Борислав Цеков: Не може да се разтяга до неузнаваемост процедурата за връчване на мандати

Конституционната процедура с връчването на мандатите за съставяне на правителство за пореден път в последните години е в центъра на общественото внимание. Липсата на парламентарно мнозинство в 50-ия парламент е видно и създаването на редовно..

публикувано на 18.07.24 в 14:15
Ибрахим Карахасан-Чънар

Ако оцелее, ДПС ще стане партийка с малка роля в политическия живот

Дали ДПС ще продължи да съществува, ще стане ясно на следващите избори. Но и да продължи, тя няма да има досегашната си сила на балансьор, прогнозира в предаването „Час пик“ докторът на историческите науки Ибрахим Карахасан Чънар. По думите му, ако..

публикувано на 15.07.24 в 14:55
Георги Киряков

Георги Киряков: Малко вероятно е създаването на редовно правителство

Няма дилема кой ще спечели битката в ДПС. Основният електорат на партията си остава с почетния председател Ахмед Доган . Това мнение изрази в ефира на Радио Стара Загора политологът Георги Киряков. Той все пак уточни, че Делян Пеевски е натрупал..

публикувано на 15.07.24 в 08:53

Геновева Трифонова от Казанлък е участник в космическия лагер Space Camp Turkey

И тази година клуб „Светлини сред сенките“ при ОДК „Св. Ив. Рилски”, гр. Казанлък изпраща участник в Space CampTurkey 2024. Това е десетокласничката Геновева Трифонова. Тя е един от най-изявените ученици в клуба, носителка е ежегодно на десетки награди..

публикувано на 14.07.24 в 13:18
Мехмед Зейнел

Общинското предприятие "Мересев" има стратегия за превръщането си в един от символите на Стара Загора

Общинското дружеството „Мересев“ в Стара Загора ще се регистрира като социално предприятие. Фирмата отговаря на всички необходими критерии на Министерството на труда и социалните политики за предприятия, които поддържат по-голяма социална роля чрез..

публикувано на 10.07.24 в 12:30
Красимира Катинчарова

Красимира Катинчарова: Новината за края на партия "Величие" е силно преувеличена

Новината за края на партия „Величие“ е силно преувеличена. Това коментира в студиото на Радио Стара Загора старозагорският депутат от разпадналата се вече парламентарна група Красимира Катинчарова. Тя добави, че шестимата станали независими..

публикувано на 08.07.24 в 09:38

За какво да внимаваме при онлайн резервация на почивка

Започна активният сезон за летните почивки. Все повече хора предпочитат онлайн резервациите няколко месеца преди ваканцията, за да се възползват от отстъпките при ранните записвания. Но как да бъдем сигурни, че ще получим заявената услуга?  Около 5% от..

публикувано на 03.07.24 в 17:00
Виктория Танева

Младата фолклорна изпълнителка Виктория Танева с първа награда от международен фестивал в Свиленград

14-годишната Виктория Танева, завоювала преди дни първа награда от отминалия международен фолклорен фестивал "Песни и танци без граници" в Свиленград, се включи в изнесеното студио на Радио Стара Загора от граничния български град. Младият фолклорен..

публикувано на 19.06.24 в 14:00
Кристиян Шкварек

Кристиян Шкварек: Европейските избиратели наказаха социалистите, либералите и зелените

Европейските избиратели дадоха ясен знак, че не желаят повече крайните либерални, социалистически и зелени политики. Така коментира за Радио Стара Загора изминалите избори за Европейски парламент политическият анализатор Кристиян Шкварек. Той..

публикувано на 17.06.24 в 16:50
Кремена Стефанова

Дарявайте безвъзмездно, носи огромно удовлетворение и е полезно е за здравето

„Безвъзмездното кръводаряване е акт, който носи много ползи – на първо място това е удовлетворението, че помагаш“ , каза в ефира на Радио Стара Загора Кремена Стефанова – редовен безвъзмезден кръводарител. Тя беше гост в предаването "Репортер"..

публикувано на 14.06.24 в 13:55