Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мюзикълът "Ромео и Жулиета" е най-новата премиера на Опера Стара Загора

Спектакълът ще се играе на Античния форум в четири поредни вечери

В четири поредни вечери в края на тази седмица и началото на следващата Държавна опера Стара Загора ще представи на сцената на Античния форум „Августа Траяна” най-новата си мащабна, красива и зрелищна продукция на мюзикъла „Ромео и Жулиета” по музиката на Жерар Пресгюрвик. Голяма част от състава, отговорен за създаването на спектакъла го представи предпремиерно в пресклуба на БТА.

„Ромео и Жулиета – от омразата до любовта” е мюзикъл от френския музикант, певец и композитор Жерар Пресгюрвик, вдъхновен от пиесата на Уилям Шекспир „Ромео и Жулиета“, създаден през 2001 г. в Париж и постигнал големи успехи, завладявайки освен публиката във френската столица, в цяла Европа и САЩ.

Правата за поставянето му са получени от Опера Стара Загора през 2022 година, превода на текста от френски и адаптацията прави Снежина Здравкова, разказа директорът на операта Огнян Драганов.

След като получават зелена светлина за поставянето на мюзикъла, от Опера Стара Загора не получават никакви ноти. Двама диригенти – Виктор Крумов, който ще дирижира и спектакъла и колегата му Мирослав Георгиев правят сами оркестрацията, в която се е наложило да балансират рок и симфонична музика.

Първият човек от екипа на Опера Стара Загора, видял оригиналната постановка през 2002-ра година в Париж е преводачката Снежина Здравкова. Тя смята, че постановката на Старозагорската опера не отстъпва на парижката, напротив – в нея всичко е по-премерено. И заслугата за това в най-голяма степен на режисьора проф. д-р Виолета Горчева.

Ако сте видели афиша на мюзикъла, може би се чудите защо Ромео и Жулиета се целуват през воал, който ги е обгърнал. Хореографът, големият италиански балетмайстор Марио Пиаца разказа, че за него било е много важно да вплете двете основни послания – на любовта и на трагедията. Един от танците е с воали и в него алегорично се представя целувката на смъртта.

В ролите участват певците – солисти на Опера Стара Загора Богомил Спиров, Тереза Бракалова, Борис Тасков, Ивайло Йовчев, Иван Кабамитов, Димитър Райчев, Добринка Койнова, Паолина Малешкова, Анастасия Алтухова, Мериам Шамс, Стоян Буюклиев, Борислав Веженов, Иван Колев, Николай Чернев и др., хор, оркестър и балет на Държавна опера-Стара Загора, представители на Прабългарската школа за оцеляване „Бага-Тур”.

Ролите на двамата влюбени са поверени на популярната певица Михаела Филева и солистът от Пловдивската опера Виктор Ибришимов. Двамата си партнираха и в друг мюзикъл, поставен на сцената на опера Стара Загора и игран с голям успех на Античния форум – "Есмералда – Парижката Света Богородица”.

Певческите ролите на Ромео и Жулиета ще се изпълняват и още две популярни имена - солистът от Старозагорската опера Марин Русинов и младата поп изпълнителка и финалист от „Гласът на България“ Димитрина Германова. Те ще пеят във втори състав в различни премиерни вечери.

В танцовите превъплъщения на Ромео и Жулиета също има два състава балетни двойки: примабалерината Анелия Димитрова и Марсело Молина, Микела Капраруло и Максим Сиденко. 

И за зрелищността на спектакъла не на последно място е ролята на сценографията и костюмите. Те са дело на Денис Иванов – пищни и алегорични, по думите на Огнян Драганов. Директорът на Опера Стара Загора заяви, че целият състав се е отнесъл с голяма отговорност към спектакъла, за да създаде среда за развитието на жанра мюзикъл в България.

Премиерните вечери са  19-ти, 20, 21 и 22 юли – петък, събота, неделя и понеделник от 21.00 часа на сцената под небето на Античния форум в Стара Загора.

Повече подробности с гласовете на творците, участващи в подготовката на спектакъла, чуйте в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Първата експозиция на Старозагорската галерия е представена на 17 юли 1960 година

На 17 юли 1960 година в Стара Загора е представена първата постоянна експозиция на Градската художествена галерия. Историята й започва с идеята на Атанас Кожухаров за създаване на колекция от картини към археологическото дружество „Августа Траяна”, през..

публикувано на 17.07.24 в 12:20

Програма за 18-и Национален тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка"

Община Стара Загора, Кметство Старозагорски бани, Съюз на Тракийските дружества в България, Тракийско дружество „Одринска епопея“ – Стара Загора и НЧ „Христо Ботев 1952“ Старозагорски бани Ви канят на  Осемнадесети Национален тракийски фолклорен събор..

публикувано на 15.07.24 в 15:38

С премиерата на спектакъла “Дон Кихот и Дон Санчо” отбелязват 60-годишнината на Ивелин Керанов

Представлението „ Дон Кихот и Дон Санчо “ на режисьора Юрий Дачев е по мотиви от романа “ Дон Кихот де Ла Манча ” от Мигел де СЕРВАНТЕС . След “Нощно слънце” (2019), това е второ заглавие, което Юрий Дачев поставя в Драматичен театър „Гео..

публикувано на 15.07.24 в 11:47

"Обич и песен" отново в Стара Загора

За трето поредно лято популярни български изпълнители ще гостуват в Стара Загора с концерт от националното турне “Обич и песен 2024“. "Много приятен звезден букет от любими музиканти ще радва публиката и във вашия град. Трудно се организира подобно..

публикувано на 12.07.24 в 13:18

Старозагорският куклен театър търси стари шапки, стенни часовници и куфари

За нуждите на 13-тата Творческа лаборатория „Без корени“, която започва на 21 юли,Старозагорският куклен театър се обръща към своята публика за помощ.  В името на експеримента с различни материали, ще са необходими стари: шапки – тип бомбе,..

публикувано на 09.07.24 в 15:36
Димо Генов в Галерия

Художникът Димо Генов: Творейки правим автопортрет на живота си

Днес рожден ден празнува Димо Генов, един от най-харизматичните художници на Стара Загора. За по-младите си колеги той е не само любим учител, а вдъхновяващ пример за пословично трудолюбие и отдаденост към изкуството. Помня, че едно от първите ми..

публикувано на 09.07.24 в 13:20
Огнян Георгиев

Всяка песен разказва история

Песента „Сънят на ореха“ е сред финалистите в Националния конкурс „Бургас и морето" 2024 . Автор на текста е Йордан Пеев, поет, драматург и писател. Музиката е на Митко Динев. Новата песен, с подчертано шлагерно звучене, ще бъде представена пред публика..

публикувано на 08.07.24 в 17:25

Генко Гешев: Ще съживим "Тракийска лира"

Организирането на нови събития и инициативи в сферата на културата като фестивали, концерти, конкурси е целта на новосъздаденото общинското предприятие „Арт Сцена – Стара Загора“, каза избраният за ръководител на звеното проф. Генко Гешев...

публикувано на 08.07.24 в 10:12

"Музата Арт Фестивал" ни връща към българското

Какво е да имаш муза? За творците - може би най-ценния инструмент, а за трима ентусиасти с различни професии, музата се крие в природата на Родопа планина. Фотографът Невена Цветкова, барманът Ива Герджикова-Дончева и инженерът Раденко Велинов имат..

публикувано на 05.07.24 в 18:04

Откриват експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024 в зала „Лубор Байер“

Представителството на СБХ - Стара Загора кани ценителите на изобразителното изкуство и гостите на града на откриването на експозицията „Рисунка и малка пластика“ 2024. То ще бъде на 5 юли от 18:00 ч., в дома на старозагорските художници – изложбена зала..

публикувано на 05.07.24 в 15:35