Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще изчезнат ли традициите на котленския килим?

6
Снимка: Кристина Русева

На гости на майстор-тъкачката на котленски килими Величка Съботинова са две от нейните многобройни ученички – Нели Стоянова и Жана Качакова от Бургас. Двете приятелки всяка година идват за Фестивала на етносите и котленския килим.

  Величка Съботинова е едно от имената, които  през последните 50-ина години символизира котленския килим, който наред с имената на плеядата светли умове от Възраждането като Софроний Врачански, капит. Георги Мамарчев, Георги Стойков Раковски, д-р Петър Берон, Неофит Бозвели  и др.,се е превърнал в символ на будния Котел. Попаднала в килимарското училище, защото семейството й няма средства да изучи всички деца в престижни училища, килимът става нейна съдба. Посвещава му цялата си душа и сърце – да издири и да съхрани, да нарисува елементите, фигурите и символите на котленския килим. С много любов и търпение обучава над 40 жени и момичета от страната на килимарския занаят и на тънкостите на котленския килим. Нейна мечта, превърнала се в кауза, става желанието й, котленският килим да бъде обявен за нематериално културно наследство от ЮНЕСКО, подобно на признаването на Чипровските килими през 2014 г.  Жената с болка и тъга признава, че е загубила надежда, че борбата й с проф. Маргарита Харбова, наследница на рода на св. Софроний Врачански, за признаването на котленския килим ще стигне до успешен край… И като доказателство за това, сякаш е фактът, че от 40-ина деца, които започва да обучава през последните няколко години, само 4 продължават да тъкат...

  Като посочва, че котленските килими са изключително красиви със своите ярки и естествено обагрени  прежди и цветосъчетания, килимарката не пропуска да подчертае, че всеки символ, използван от котленката има своето послание. Отличителна тяхна черта е сакралната геометрия. „Някакъв дух и вътрешна сила са движили въображението и сръчната ръка на котленката, която макар и необразована, е втъкала в къдрявата звезда гегата на своя съпруг – овчарят, който е водил стадата на паша в Добруджа и в Беломорието, напътстван от Пътеводната звезда…“, разказва килимарката.

  Интересен е  и моделът на килима, наречен „Динени коли“, в който двата триъгълника сочат – земята, от която идва силата на здравия разум, свързан със земята, която ражда плодове, а другият сочи към Космоса, откъдето идва вселенската енергия и силата, която дарява слънцето… „Ако мислено свържем върховете на триъгълниците, ще се затвори правилен кръг, който символизира земното кълбо“, продължава  да разкрива тайните на символите, „рисувани“ върху котленските килими, Величка Съботинова.

  Нели Стоянова познава Величка Съботинова от студентските им години в Бургас и до днес са близки приятелки. От тогава я запалила по тъкачеството. Самата Нели запалила своята приятелка Жана Качакова. Желанието им да присъстват и да преживеят като участнички и домакини атмосферата и очарованието на Фестивала на етносите и на котленския килим, ги води всяко лято в балканския градец.

  „Когато седна на стана, тъкането ме увлича, забравям за всичко друго!“, казва с усмивка Нели Стоянова.

 „Тъкането е много приятно и духовно изживяване, но трябва и много да се внимава, всяка грешка си личи… Ние наистина трябва да си защитим това наследство от прадедите ни! И да го препредаваме на децата ни!“, подкрепя я Жана Качакова и споделя, че твърдо е решила да организира в училище или към читалище курс по тъкане на котленски килими. 





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в София, Стара Загора и Бургас

Фестивалът за улични изкуства 6Fest ще има пътуващи издания в три нови града – София (14 септември), Стара Загора (20 – 21 септември) и Бургас (11 – 12 октомври), съобщават организаторите. „Още от втората ни фестивална година се роди мечтата 6Fest да..

публикувано на 07.09.24 в 16:49

"Антична реалност" на доброволния отшелник Светлин Стоев

В залата за временни експозиции на Художествена галерия – Стара Загора е представена изложбата „АНТИЧНА РЕАЛНОСТ” с живописни произведения и пластики на старозагорския художник Светлин Стоев (1966 – 2024). Творбите са създадени през последните няколко..

публикувано на 06.09.24 в 17:30

"Отдавна знам" - четиридесет и първата песен от "Пеещи артисти" (видео)

Представяме четиридесет и първата песен от музикалната колекция „Пеещи артисти“, която вече е в ефир. В „Отдавна знам“ за първи път и като изпълнител влиза един от двигателите на проекта Момчил Колев, заедно с младата певица Майя Йорданова. Автор..

публикувано на 06.09.24 в 10:45

Започва международният фолклорен фестивал в Раднево

С тържествено дефиле в центъра на Раднево от 19,30 ч., тази вечер се открива 18-тият Международен фолклорен фестивал на инструменталните и танцови групи. По традиция събитието е част от Празниците на Раднево. На 7 септември градът отбеляза 60 години..

публикувано на 05.09.24 в 13:17

Възраждат фолклорното надсвирване в Стамболово, Хасковско

След дългогодишно прекъсване Община Стамболово възстановява традицията на емблематичното надсвирване за българска народна музика.  На 6 и 7 септември жителите и гостите на село Стамболово, Хасковско ще се насладят на изпълненията на няколко поколения..

публикувано на 04.09.24 в 16:02
Радка Данаилова

Изложбата "До Антарктида и назад с любов" акостира в Казанлък

Днес от 18.00 часа в Музея на фотографията и съвременните визуални изкуства, в Казанлък, е представянето на първата самостоятелна изложба на Радка Данаилова "До АНТАРКТИДА и назад с ЛЮБОВ" . 32 кадъра уловили незабравими моменти са включени в..

публикувано на 03.09.24 в 13:30
Часовникът на Държавен куклен театър, Стара Загора

Интензивен септември за Старозагорския куклен театър

Творческият  сезон  на Старозагорския куклен театър през септември започва  с премиерата на „Рибарят и златната рибка“ с режисьор  Цвети Пеняшки. Тя е на 7-и септември от 11 часа, информират от културната институция. От там уточняват, че част..

публикувано на 02.09.24 в 15:45
Петър Величков

Рицарят на думите Петър Величков преследва истината

Д-р Петър Величков е журналист, поет, писател, литературен историк, текстолог, колекционер и любител на българската фолклорна музика.   Обича да пътува в други светове, не към места, а към неизвестни моменти в литературата ни . Роден е в село Поповица...

публикувано на 01.09.24 в 15:15

Хоби артисти нареждат изложба в зала "Лубор Байер"

Изложба ,,Мисия златно сечение“ на Атанаска Янева и група хоби артисти ще бъде открита на 30 август 2024 г. от 18.00 часа в Общинска изложбена зала ,,Лубор Байер“ Стара Загора. В експозицията ще бъдат включени около 40  произведения. Те са дело на..

публикувано на 30.08.24 в 08:00

"Празници в долината на тракийските царе" разкриват още тайни от света на траките

С богата празнична програма за деветнадесети път ще се проведат "Празници в долината на тракийските царе" в Казанлък.  За първи път, обаче, Празниците ще се проведат в рамките на две седмици, уточни зам.кметът на Община Казанлък, Сребра Касева...

публикувано на 28.08.24 в 16:30