Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дизайнерските произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/ остават в ямболския Безистен до 20 септември

Поради големия интерес, изложбата „Произведения на дизайна“ с оригинални произведения на Салвадор Дали на колекция „Кесаури“/ Франция/, която гостува в Безистена в Ямбол, се удължава до 20 септември, съобщават от пресцентъра на общината.

Близо 200 експонати, сред които - литографии, произведения от сребро, злато, бронз, гоблени, ситопечат върху коприна, произведения на дизайна, демонстрират творческата страна на Дали.

Изложбата представя различни области от творчеството на известния испански художник, скулптор, кинодеец и писател – рекламни творби, вратовръзки, ситопечат върху коприна, сребърни барелефи, бижута, скулптури, гоблени и експонати свързани с родния му град Фигерас.

Любопитен елемент в изложбата е разделът, който показва творения на Дали в областта на козметиката. През 1981 г., след като завършва картината „Привидение на Афродита Книдска“, той скицира шише за парфюм, впечатлен от богинята на красотата и любовта. Точно тази скица вдъхновява козметичната линия „Дали“, пусната през 1983 г.

Рядък експонат, който притежателите на колекцията показват за първи път в Ямбол, е дамска чанта на творческия тандем Салвадор Дали и дизайнерката Елза Скиапарели. Чантата, създадена по дизайн на Салвадор Дали, има фенерче, тайно отделение за гребен с огледало. От всяка страна на огледалото има отделение за червило или парфюм, магнетизирано в долната част, така, че артикулът да не изпадне. Металната вътрешност е с 24-каратовo златно покритие, с гравиран детайл от две морски нимфи.

В изложбата са показани и лични вещи - оригинални предмети с автографи на Гала – жената на живота му и негова муза. Сред показаните лични вещи са и две красиви игли за вратовръзка, надписана на ръка на каталунски пощенска картичка от Хосе Дали - чичото на Салвадор Дали, книгата на Ана Мария Дали (сестрата на Салвадор Дали) - „Salvador Dalí: vu par sa soeur» (Салвадор Дали: видян от сестра си), с посвещение и автограф на каталунски.

Куратори на изложбата са Василий Кесаури и Александр Кесаури, организатори са община Ямбол и Културно-информационен център „Безистен“  в партньорство с Art Expo SIA (Латвия) и Колекция „Кесаури“ (Франция).


По публикацията работи: Десислав Тенев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

23 млади оперни певци-тенори от различни националности ще се борят за приза „ГЛАСЪТ НА КАМЕН” в Стара Загора

Вторият международен конкурс за млади тенори "ГЛАСЪТ НА КАМЕН" стартира на 20 август от 13.00 часа , когато ще се тегли жребият за реда на участие на кандидатите и за избора на корепетитор, който ще им акомпанира в отделните турове на конкурса. След..

публикувано на 15.08.24 в 15:06

„Пепел от навици“ представя Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“

Младежка форум-театрална трупа „Свободни електрони“ представя премиера на пиесата „Пепел от навици“ в Сливен, съобщи Габриел Пърев от трупата. Представлението е създадено за Международния ден на младежта с помощта на община Сливен и Младежки..

публикувано на 13.08.24 в 09:31
Академичен народен хор - Пловдив, диригент проф. Костадин Бураджиев.

Академичен народен хор – Пловдив с дебютен албум и международни успехи

Academic Folk Choir  е нов хоров състав, който неотдавна се появи на музикалната сцена у нас и вече се радва на успешни проекти в страната и чужбина. Основател и художествен ръководител на вокалната формация е изтъкнатият хоров диригент и..

публикувано на 12.08.24 в 19:16

"Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми"

По повод международния ден на младежта 12 август от 21:00 ч. сдружение "Младежки център за развитие - Взаимопомощ" организира "Вечер на късометражните еко филми" в Еко център "Зелена Европа" с. Средногорово, общ. Казанлък. Това каза за радио Стара Загора..

публикувано на 11.08.24 в 09:00

"Фестивал на комедията" ще усмихне старозагорци за трети път

Стара Загора е домакин за трета година на "Фестивал на комедията". Девет от най-популярните комедианти в България се събират на една сцена, за да празнуват заедно с публиката смеха. Мястото е Летен театър, а датата - 14 август, от 20:30 часа...

публикувано на 09.08.24 в 15:20
Община Стара Загора

Културните събития в Стара Загора през следващата седмица

КУЛТУРЕН АФИШ 12 – 18 АВГУСТ Програма 12 август (понеделник) Животът във фермата:  Европа Директно Стара Загора гостува на Детски отдел; Програма  „Да пазим природата: в изумителното царство на растенията” :  Розите ;  Забавни занимания..

публикувано на 09.08.24 в 12:25

"Августиада 2024“ ще се проведе в Стара Загора от 27 до 29 септември

Поредното издание на Фестивала на виното и културното наследство „Августиада 2024“ ще се проведе в Стара Загора от 27 до 29 септември. За поредна година жителите и гостите на Стара Загора ще се насладят на качествено вино, кулинарни изкушения,..

публикувано на 08.08.24 в 16:34

Богата културна програма и ремонти на основни сгради в Стара Загора

Тази вечер от 20 и 30 часа е последната от трите летни музикални вечери под звездите в Стара Загора . От ефира на Радио Стара Загора заместник-кметът на община Стара Загора Милена Желева покани жителите и гостите на града да посетят това събитие..

публикувано на 08.08.24 в 11:02

Храмовете в пограничните райони на област Ямбол представят от местно сдружение

Храмовете в пограничните райони на област Ямбол представят от местното сдружение „Шарена сол“ с проекта си „Християнски светини“. Чрез подробно заснемане и дигитализация те целят да съхранят знанието за близо 40 черкви и параклиси в граничещите с Турция..

публикувано на 07.08.24 в 15:05
Казанлък - Исторически музей „Искра“

Екипът на Художествената галерия в Казанлък започва работа по проект за изграждане на депо „Съвремие“ към институцията

Екипът на Художествената галерия в Казанлък започва работа по проект за изграждане на депо „Съвремие“ към институцията. То ще бъде своеобразен дом за творчеството на всички визуални артисти, развиващи своята творческа дейност на територията на..

публикувано на 05.08.24 в 10:00