Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Милиони умират от затлъстяване



Затлъстяването е световна пандемия, която тихо и често неусетно навлиза в тялото и психиката на съвременния човек. Това е пандемия, която променя животи, променя цели индустрии, световни икономики, променя нагласи, отношения и народопсихологии. И взима стотици хиляди жертви ежегодно. Според Световната здравна организация над 1 милион смъртни случаи в Европа всяка година са свързани със заболявания, като последствие от затлъстяване. Това коментира в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ Десислава Христозова от Фондация „Деси, къде си?“.

Нарастващите излишни килограми не променят просто един човешки живот, те променят историята на човечеството. Защото отдавна мина ерата на борбата с тази пандемия, категорична е Христозова. Дойде ерата на съжителството с нея. И, за съжаление, България е на едно от първите места по детско затлъстяване в Европа. Ето защо първа и основна цел на Фондация „Деси, къде си?“ е превенция на затлъстяването. Процес, който започва от най-ранна възраст, допълва създателката на фондацията.

Повече по темата чуйте от интервюто на Валентин Калчев с Десислава Христозова.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

От септември ще имаме достъп до здравното си досие без е-подпис

От 1 септември всеки гражданин ще може да получи достъп до здравното си досие без да има електронен подпис . Това ще е възможно чрез QR код, генериран от системата за съответното мобилно устройство. С новия модул ще стане възможно пациентите..

публикувано на 16.08.24 в 10:04

3 хиляди са децата с диабет в България

По неофициални данни около 3 хиляди деца до 18-годишна възраст страдат от диабет тип 1 в България. Това съобщи в здравното предаване на Радио Стара Загора „Часът на Хипократ“ детският ендокринолог д-р Рени Колева. Тя добави, че в момента има..

публикувано на 10.08.24 в 13:02

Домът за хора с физически увреждания в Стара Загора е сред най-предпочитаните в страната

  В Дома за възрастни лица с физически увреждания в Стара Загора, при капацитет 211 д., настанените са 174 човека. Медицинският и обслужващ персонал е от 114 д. Социалното заведение е сред най-предпочитаните в страната заради добрата материална база и..

публикувано на 08.08.24 в 16:11

Деменцията тежко уврежда мозъка

Деменцията е състояние, в което човек губи паметта, мисловната си способност и възможностите да се справя с ежедневните си дейности. Терминът „деменция“ обхваща няколко медицински състояния, сред които и болестта на Алцхаймер. Нарушенията,..

публикувано на 03.08.24 в 12:05

Зачестяват случаите на чревни инфекции

Ръст на стомашно-чревните и грипните вируси, които причиняват гадене, повръщане, коремни болки и температура,се наблюдава през лятото, потвърди д-р Десислав Никлев – общопрактикуващ лекар. Той подчерта значението на правилната диагностика и..

публикувано на 02.08.24 в 09:10

Как да отслабнем здравословно!

Програмата "Отслабвай вкусно и здравословно" е базирана на ендокринологичния принцип и концепция за правилното хранене. Следват се препоръките на Световната здравна организация за здравословното хранене и балансираното съотношение -..

публикувано на 27.07.24 в 12:19

В УМБАЛ - Стара Загора възстановиха отрязан крайник на пациент

Лекари от Университетската многопрофилна болница в Стара Загора успяха да възстановят отрязан със сабя крайник на 34-годишен мъж.  О перацията е продължила повече от шест часа .  Пациентът се възстановява, а прогнозата е, че ще може да ходи...

публикувано на 25.07.24 в 13:07

14 доброволци дариха кръв в акцията „Дар за живот и дар за знание“

14 души се включиха в кръводарителската акция под наслов „Дар за живот & Дар за знание“, организирана от СНЦ „Пътуващите книги на Стара Загора“ съвместно с Община Стара Загора, Регионална библиотека „Захарий Княжески“ и Кръвен център Стара..

публикувано на 23.07.24 в 13:02
Норвежката Кая Нурденген представя изследването на мозъка в книгата си „Мозъкът - твоята суперзвезда“

22 юли е Световен ден на мозъка

22 юли е определен от Световната федерация по неврология за Световен ден на мозъка. Целта е да се повиши осведомеността и изследването на мозъчните заболявания, които засягат хора по целия свят. Това е органът, който извършва контрол на всички..

публикувано на 22.07.24 в 11:02

146 първокурсници в Медицински колеж

146 първокурсници държавна поръчка ще започнат новата учебна година в Медицинския колеж на Тракийския университет. На четвърто класиране местата са заети на над 95 %. Това съобщи в здравното предаване на радио Стара Загора „Часът на Хипократ“..

публикувано на 20.07.24 в 12:05