Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба за силата на амулетите гостува в Димитровград

2
Снимка: интернет

С изложбата „Силата на амулетите“  в Димитровград ще отбележат Европейските дни на  наследството. Изложбата, с която Историческият музей в Асеновград гостува на димитровградския  исторически музей,  включва интересни и любопитни експонати от праисторията, средновековието и по-ново време – оброчни плочки, фигурки, вотиви, кръстове, реликварии и други накити и украшения – висулки, нагръдни украшения, колани, токи, пръстени, гривни, обици, в които жрецът е вложил мистичната си сила за закрила от зли сили, болест, за късмет и благоденствие на носещия ги. За да проявят защтината си сила, носещиут ги трябва да вярва в тяхната магична сила. Самото изработване на амулетите е тайнство.“, каза за РСЗ уредничката  Нели Кръстева.

  Амулетите са били изработвани от глина, кост, камъни , минерали, благородни и неблагородни метали, стъкло , мъниста и др, а самото им изработване било тайнство.

  Интересни като амулет, пазещ девойката, готова да стане жена и дарявани от майката на дъщерите й са пафтите. Дарението им се свързва с „Посвещаването“  по време на лазаруването. Те стават неизменна част от женското традиционно облекло по нашите земи през средните векове, по време на османското владичество. Името на украшението за колан идва от персийски.

  Други интересни амулети са кръстовете, които като символ идват от древни култове, но придобиват своята силно религиозна и защитна роля по време на християнството. Кръстовете реликварии са имали малка мощехранителница, в която се носели мощи на светец, донесени от светите места. 

  Изложбата ще се открие на 19.09. от 17,30 ч в Историческия музей в Димитровград и ще остане до края на годината.  






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Още от категорията

Община Павел баня връчи наградите в литературния конкурс „Стефан Фурнаджиев”

На церемония в „Джанановата къща” в село Габарево днес беше връчена голямата награда в литературния конкурс „Стефан Фурнаджиев“, организиран от община Павел баня. Отличието заслужи Мариана Бечева за книгата й „За Тъжа – тъй, дето не се запише..

публикувано на 17.10.24 в 14:16

Стефанка Мирчева представя осмата си поетична книга "Прозорец навътре"

Осма поетична книга представя в Стара Загора Стефанка Мирчева. Премиерата на сборника „Прозорец навътре“ ще се състои от 18:00 ч., днес в залата на Регионална библиотека „Захари Княжески“ в Стара Загора. Стефанка Мирчева определи новата книга като..

публикувано на 16.10.24 в 14:13
Държавна опера Стара Загора

Кубинска сарсуела ще представи Държавна опера Стара Загора

В седмицата на културата на Куба Държавна опера Стара Загора ще представи сарсуела . Това е един жанр, който е непопулярен, но красив. „Подобно на оперетата има музикално действие и съдържание, има и говорни моменти и елементи.“ - разказва..

публикувано на 16.10.24 в 14:02

В Сливен откриват изложба посветена на 190-годишнината на текстилната индустрия

Изложба посветена на 190-годишнината на текстилната индустрия у нас откриват в Сливен днес . Експозицията се състои от десет винилни платна обединение под името „Добри Желязков Фабрикаджията – първият български предприемач“. Те представят..

публикувано на 16.10.24 в 14:00

Яница Радева поднася трагичните събития с упойката на думите

Есенните литературни дни в Стара Загора днес продължават с поканата на Библиотека "Родина" и ИК "Жанет 45" за среща с Яница Радева и представянето на новия й роман "Годината, която започна в неделя" . Повествованието пренася читателя в едно отминало..

публикувано на 15.10.24 в 16:34

"На село" - от една къща и през четирите сезона

Разходка до село Шейново, където я отвежда и личния живот, ни предлага Стоянка Кънчева, която ще хване за ръка посетителите на фото изложбата й "На село". Експозицията е разположена в Музея на фотографията, гр. Казанлък, а откриването е тази вечер..

публикувано на 15.10.24 в 13:24

В Сливен откриха изложба с рисунки върху коприна

„Жалони по пътя" е заглавието на изложбата от 45 експресивни рисунки върху коприна, които представи пред сливенската публика художникът и преподавател по художествена тъкан Данелина Косева.  Изложбата бе открита в галерия „Май"  и събра приятели,..

публикувано на 14.10.24 в 17:27
Ямбол

До декември продължава конкурса за куклена пиеса "Михаил Лъкатник" в Ямбол

Конкурсът за написване на куклено-театрална пиеса за Националния фестивал „Михаил Лъкатник" в Ямбол ще продължи до началото на декември, информираха от държавния куклен театър в Ямбол. До момента са постъпили 16 творби . Конкурсът се организира..

публикувано на 14.10.24 в 08:57

В ямболския куклен театър подготвят спектакъла „Кой ме гъделичка?"

В ямболския куклен театър „Георги Митев" започнаха репетиции на спектакъла „Кой ме гъделичка?" Премиерната постановка ще зарадва най- младата публика на града в началото на ноември.  Автор на пиесата на Румен Николов, а неин режисьор е Евелина..

публикувано на 12.10.24 в 12:08

Художествената галерия в Казанлък показва 70 творби от колекцията на Илиан Дончев

Илиан Дончев показва 70 творби от своята лична колекция в Художествената галерия на Казанлък. Сред тях са творби на знакови български автори и за първи път се представят пред широката публика. При откриването на изложбата, кметът на..

публикувано на 11.10.24 в 15:17