Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слагат дигитален печат върху сканираните протоколи на СИК

Снимка: БГНЕС

На предстоящите парламентарни избори сканираните протоколи на секционните избирателни комисии, които се публикуват на сайта на ЦИК, ще бъдат подпечатвани с електронни печати от фирмата "Информационно обслужване".

Мярката от "Информационно обслужване" предприемат заради направени опити на местните избори да се манипулира общественото мнение с подправени сканирани секционни протоколи , обясни изпълнителният директор на "Информационно обслужване" Ивайло Филипов:

"В случай, че някой реши да модифицира документа, след като си го свали на персоналния компютър, и реши да го показва на медии, на общественост, на политици, този печат ще падне, но оригиналният сканиран протокол, с печата, който е за дадения РИК, ще седи публикуван на сайта на Централната избирателна комисия".

За разлика от изборите през юни тази година, сега гласуването е само за парламентарен вот и обработката на данните ще е по-бърза. Ще се ползват и камери-скенери, които ще увеличат три пъти бързината на обработка.

Освен това, този път устройствата за видеонаблюдение при броенето на резултатите, ще предупреждават членовете на секционни комисии, ако батерията се изтощава или ако устройството е неправилно позиционирано:

"Устройството говори, подсказва, че не е в правилна позиция", допълни Филипов.


По публикацията работи: Иван Славов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Живко Тодоров

платена публикация
Живко Тодоров: Чета политиците през свършената работа, а не чрез изречените думи

- Г-н Тодоров, как премина кампанията? - Интензивно, с много срещи. Аз обичам да си говоря с хората, защото те са най-верният компас. Този път маршрутите бяха в цялата област. Някъде между критиките и похвалите е истината. Естествено, на никого..

публикувано на 21.10.24 в 20:19

Приключиха обученията на СИК-овете, протоколът за изборите е максимално улеснен

Обученията на Секционните избирателни комисии в Стара Загора приключиха. Тази вечер последно ще се проведе обучение в Казанлък, съобщи в ефира на Радио Стара Загора Теодора Крумова, председател на РИК – Стара Загора. Няма нови елементи, допълни тя и..

публикувано на 21.10.24 в 16:42

В Сливен пристигнаха 166 хиляди бюлетини

166 хиляди бюлетини за предсрочните парламентарни избори в неделя пристигнаха в Сливен този следобед.  Под засилена охрана от полиция и жандармерия бюлетините бяха разпределени към четирите общини в областта – Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. Те..

публикувано на 21.10.24 в 16:10

280 000 бюлетини за извънредните избори са вече в Стара Загора

6 дни преди извънредния парламентарен вот, изборните книжа и бюлетините вече са в Стара Загора.  Всички те се съхраняват в помещения на Областната управа, под полицейска охрана.  От сряда започва раздаването  на книжата и бюлетините по общинските..

публикувано на 21.10.24 в 14:11

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

Днес изтича срокът, в който може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или..

публикувано на 21.10.24 в 08:47
проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова: Отново ни очаква нестабилно правителство

Нестабилно правителство и след изборите в неделя, прогнозира в ефира на Радио Стара Загора политическият анализатор проф. Антоанета Христова. По думите й се очаква и ниска избирателна активност заради недоверието на избирателя в политиците и тяхната..

публикувано на 21.10.24 в 08:33

платена публикация
Живко Тодоров: Подкрепата ни за културните институти ще продължи

Живко Тодоров – кмет на Стара Загора и водач на листата на ГЕРБ – СДС, кандидатите за народи представители Красимир Вълчев и Тома Биков проведоха среща с представителите на културните институти в Стара Загора. В срещата взеха участие и кандидатите за..

публикувано на 18.10.24 в 11:31

Получават бюлетините в Хасковско днес

Днес  в Хасково  ще бъдат доставени  изборните книжа и бюлетините за гласуване. Очакват се 220 000 бр. бюлетини. Тиражът на бюлетините е с 8000 бр. по- малко от избирателите в област Хасково, съобщават от пресцентъра на Областна администрация. През..

публикувано на 18.10.24 в 09:54

Доставиха ролките за машинното гласуване в Хасково

В областна администрация в Хасково бяха доставени ролките със специализирана хартия за машинно гласуване, предназначени за вота на 27 октомври. Общо 688 ролки бяха приети от упълномощени служители на Областна администрация Хасково и представители на..

публикувано на 17.10.24 в 15:44

платена публикация
Искаме подкрепата Ви, за да върнем стабилността в държавата!

Кметът на Стара Загора Живко Тодоров, който е водач на листата на ГЕРБ – СДС, и Красимир Вълчев – кандидат за народен представител и бивш министър на образованието и науката проведоха среща разговор с учители, университетски преподаватели и..

публикувано на 16.10.24 в 21:19