Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Национален младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев"

Кой е 41-ят носител на "Златното яйце" ще научим тази вечер

Победителят от юбилейното миналогодишно издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев", Мартин Кръстев ще представи първата си стихосбирка

92 млади поети дръзнаха да представят своите творби в 41-ото издание на Националния младежки конкурс за поезия "Веселин Ханчев". Името на победителя, който ще получи голямата награда - "Златното яйце" и правото да издаде първата си стихосбирка, ще стане ясно тази вечер. 

А малко преди това първата си стихосбирка пред публика ще представи миналогодишният победител в конкурса Ханчев Мартин Кръстев от Асеновград. "Безопасни игли и чуждо одобрение" включва в себе си 38 стихотворения. 

Премиерата й  ще се състои тази вечер 17.30 часа в Регионалната библиотека 

"Това да напишеш стихосбирка за мен наистина е леко страшно, защото в нея разкриваш себе си. Но в такива моменти си спомням, че трябва да държа сърцето си високо и тогава страхът изчезва", споделя авторът. 

Мартин Кръстев е само на 24 години, завършил е психология. Първите си опити в мерената реч прави когато е едва 12-13 годишен. И до днес помни темата, която го е вдъхновила - пролетта. 

На юбилейното 40-то издание на Националния младежки конкурс за поезия  "Веселин Ханчев" миналата година, Мартин впечатли взискателното жури със стихотворението "Все същия", част от поетичен цикъл със същото име.  

Година след като получи наградата - кое у него  остава все същото - "желанието за промяна и развитие, мечтите ми и любовта към живота - това са трите неща, които със сигурност не са се променили", казва младият поет. 

А какво е посланието, което отправя към носителя на голямата награда от 41-то издание на Националния младежки поетичен конкурс "Веселин Ханчев", който ще стане ясен тази вечер, ще научите от разговора с Мартин Кръстев в прикачения звуков файл. 

 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Киномания превзема и Стара Загора

Фестивалът „Киномания“ ще се проведе  за първи път в Стара Загора.  От 14 до 16 ноември ще бъдат показани 5 филма в залата на Регионална библиотека „Захарий Княжески“.Откриването е срадващия се на голям интерес италиански филм „Все още има утре“...

публикувано на 25.10.24 в 14:09

Филм „Светлини на будителството 2“ представя екипът на Девето основно училище

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, екип от IX-то ОУ „Веселин Ханчев“ в Стара Загора снима втора част на филм за значимите жени будителки. Лентата носи заглавието  „Светлини на будителството 2“. Мястото на снимките е Къщата на..

публикувано на 25.10.24 в 10:48

Старозагорски ученици почитат будителите с Ден на светлината

Възпитаниците на Природоматематическата гимназия „Гео Милев“ в Стара Загора, членове на клуб „Горди наследници“ продължават и тази учебна година с интересни и родолюбиви инициативи да включват все повече от  връстниците си в училището и в града и да..

публикувано на 24.10.24 в 16:54
Ваньо Стоилов

"Ноти от мелодията на живота" събира разнолики хора и истории

"В тоновата стълбица нотите са осем. Буквите в българската азбука са 30. Композитори и музиканти, писатели и журналисти, ги използват, всеки по своему, за да пишат своята мелодия на живота. Тя е толкова разнолика, че може да звучи като музика, но може да..

публикувано на 24.10.24 в 16:35

Представят книга за легендарния летец Димитър Списаревски

Книга посветена на легендарният български летец Димитър Списаревски ще представят в Регионален исторически музей - Стара Загора днес от 17,30 часа. Автор е Орлин Георгиев, авиоинженер, председател на Асоциацията за история и бъдеще на българската..

публикувано на 24.10.24 в 16:25

Магията на японските барабани Тайко завладява сцената на Старозагорската опера

Концерт на японски барабани Тайко ще се проведе на 7 ноември (четвъртък) 2024 г. от 19.00 ч. на сцената на Държавна опера – Стара Загора. Неповторимото изпълнение ще бъде представено от тайко група Wadaiko-Sai от Япония. Два дни по-рано ( 5 ноември)..

обновено на 24.10.24 в 09:54

"Косе Босе" кацна на мозаечно пано пред библиотеката в Стара Загора

Творците от Втората национална изложба „Мозайката днес“ завършиха своето второ мозаечно пано в Стара Загора. То отново е част от стената на подлеза до Регионалната библиотека „Захарий Княжески“ в Стара Загора.  Паното е по мотиви на любими..

публикувано на 23.10.24 в 16:00

Държавна опера - Стара Загора е домакин на петото издание на Международен хореографски конкурс

Петото издание на международния хореографски конкурс LINKAGE ще се проведе на 3 и 4 ноември 2024 г. на сцената на Старозагорската опера. На него ще се представят едни от най-добрите хореографски миниатюри, създадени през последните 2 години, а..

публикувано на 23.10.24 в 14:39

Откриват изложба с ретро шевни машини в Сливен

Сливен отбелязва днес официално 190 години от началото на текстилната индустрия у нас, като бяха поднесени цветя на различни паметни места и плочи, свързани с живота и делото на Добри Желязков – Фабрикаджията. По повод годишнината днес от..

публикувано на 23.10.24 в 13:27

Сатиричната комедия „Астория“ представят в Стара Загора

Сатиричната комедия „Астория“ от Юра Зойфер, гостува в Стара Загора на тази вечер от 19.00 ч. в Културен център „Стара Загора“. Спектакълът се поставя за първи път в България и е копродукция на Сдружение „Транзит“ и Драматичен театър „Апостол..

публикувано на 23.10.24 в 11:07