Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"ОПЕК +" потвърди постепенното повишаване на петролното производство с 400 хил. барела на ден

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници, начело с русия, известни като формата "ОПЕК +" се договориха на среща в четвъртък да се придържат към плановете за увеличаване на добива на петрол с 400 000 барела на ден въпреки призивите от страна на Съединените щати за допълнителни доставки, за да се ограничат растящите цени.

Според изявлението, публикувано от ОПЕК, на срещата беше взето решение "да се потвърди отново плана за корекция на производството и механизма за месечна корекция на производството, одобрен на 19-тата министерска среща на "ОПЕК +" и решението за коригиране на месечното общо производство в посока нагоре с 400 хил. барела на ден за месец декември 2021 г.".

Следващото заседание във формата "ОПЕК +" е насрочено за 2 декември.

След края на срещата руският вицепремиер Александър Новак отбелязал, че все още продължава влиянието на коронавирусната пандемия върху глобалното търсене на суров петрол.

Той се обърна към пресата следва срещата, като подчерта, че " ОПЕК +" остава "ангажиран да осигурява стабилност на петролните пазари".

Новак също така прогнозира, че търсенето на суров петрол може да регистрира "сезонен спад" през последното тримесечие на 2021 г. и първото тримесечие на 2022 г.

Междувременно най-големият производител от ОПЕК - Саудитска Арабия отхвърли призивите на САЩ за по-бързо увеличаване на доставките на петрол от Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници във формата "ОПЕК +".

Президентът на САЩ Джо Байдън призова в събота големите производители на енергия от групата Г-20, разполагащи със свободен капацитет, да увеличат производството, за да осигурят по-силно глобално икономическо възстановяване.

Изявлението му беше част от усилия на Белия дом да окаже натиск върху ОПЕК и нейните съюзници да увеличат петролните доставки.

Според източници от "ОПЕК +" обаче, Съединените щати имат достатъчно капацитет да увеличат собственото си петролно производство, ако искат да помогнат на света да ускори икономическото възстановяване.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна