Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илон Мъск продаде свои акции в Tesla за 6,9 млрд. долара през тази седмица

Най-лошата седмица за акциите на Tesla от 20 месеца насам

Илон Мъск
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Тръстът на главния изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск продаде в края на работната седмица акции на Tesla за още около 1,2 милиарда долара, според финансовите документи, публикувани в петък вечерта. Въпреки това Мъск все още държи повече от 166 милиона акции в компанията за електромобили, съобщава CNBC.

Така в рамките на изминалата работна седмица Илон Мъск продаде акции на компанията на стойност около 6,9 милиарда долара, като част от акциите бяха продадени за погасяване на данъчни задължения, свързани с падежи на опции за придобиване на допълнителни акции от Tesla.

Тези продажби повлияха на цената на акциите на Tesla, като в рамките на изминалата седмица те поевтиняха с 15,4%, отбелязвайки най-лошото представяне на компанията в рамките на една седмица от 20 месеца насам. Това беше и една най-лошите седмици за акциите на Tesla в цялата история, с изключение на техните ценови спадове през февруари и март 2020 г., когато избухналата тогава коронавируса пандемия предизвика срив на световните фондови борси.

Въпреки това понижение акциите на Tesla все още бележат ръст с 46% от годината насам, следвайки рекордната цена на затваряне от $ 1,229,91 за една акция на 4 ноември 2021 година.

На 6 ноември Мъск помоли своите повече от 60 милиона последователи в "Туитър" да гласуват в неофициална анкета и им каза, че техният вот ще определи бъдещето на част от неговите акции в Tesla. Подадените финансови документи обаче показват, че някои от тези продажби са били насрочени за тази седмица независимо от резултата от анкетата.

Графика на акциите на Tesla


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна