Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БФС премахна ограничението за чужденци извън ЕС

Снимка: БГНЕС

 Българският футболен съюз на закритото заседание на Изпълкома в понеделник е премахнал ограничението за картотекиране на чужденци извън Европейския съюз. В момента клубовете можеха да използват до трима играчи извън ЕС. 

БФС официално обяви приетите промени в правилата за картотекиране и участие на чуждестранни футболисти в ППЛ и ВПЛ, като уточни, че те са направени по инициатива на Професионалната футболна лига и на самите клубове.

"Промените са комуникирани с тях, тъй като нито една европейска федерация няма практика да отчита публично всяко свое оперативно решение.

След приетите корекции бройката на позволените чужденци в клубовете от ППЛ и ВПЛ и съотношението между чужденци и българи се запазва, като единствено се премахва факторът „националност“.

Тази политика е наложена във водещи европейски държави като Германия, Португалия, Хърватия, Унгария и т.н., заради финансовите и спортно-технически ползи за клубовете от привличането на таланти извън ЕС, а също и за националните отбори, които биха могли да ги използват впоследствие – често срещана практика в модерния футбол.

Подчертаваме, че всяко решение на БФС е в интерес на клубовете и е стратегически обосновано и базирано както на принципите на УЕФА, така и на законите на Република България", гласи съобщението от футболната централа.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна