Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Посолството на Великобритания в България подрепя кампания срещу тютюнопушенето

8 милиона души умират годишно от тютюнопушене

Над 39% от българите употребяват тютюневи изделия, а 83% от пушачите започват започват в млада възраст

Негово превъзходителство посланикът на Великобритания в България Роб Диксън
Снимка: PR Play Ltd

„Всяка година на 31 май Световната здравна организация отбелязва Световния ден без тютюнопушене. Ежегодните кампании имат за цел да повишат осведомеността за вредните и смъртоносни последици от тютюнопушенето и вдишването на дим. СЗО определя тютюна като единствения продукт, който убива до половината от хората, които го употребяват. В световен мащаб той е причина за смъртта на 8 млн. души", каза негово превъзходителство посланикът на Великобритания в България Роб Диксън на семинар, посветен на Световния ден без тютюнопушене. 

Събитието e част от информационна кампания срещу тютюнопушенето с подкрепата на Посолството на Великобритания в България и лично на посланика – Негово Превъзходителство д-р Роб Диксън.

"Програмата „МОЖЕЩИТЕ / Разкрий силата си“ е част от глобалната инициатива -   “Young Health Programme”, насочена към превенция и ограничаване на хроничните заболявания сред младите хора по света.  Платформата се ражда преди 10 години и вече обхваща 28 държави, сред които  и България. От създаването си до днес, "Young Health Programme" достига над 12 млн. младежи, включва партньорства с над 30 неправителствени организации, а над 20 000 са обучените здравни работници.
В България кампанията ще продължи три години в опит да постигне устойчивост и значими резултати по промяна на тревожната статистика. По данни  на „Екзакта рисърч груп“ 2017 – 2018 г. в България между 25 и 30 % от младежите на 15-16 г. са пушачи. По този показател сме на първо място в Европейски съюз", каза Гергана Пенчева от организаторите на семинара.

Според данните България е сред водещите държави в Европа по употреба на тютюневи изделия. Повече от 39% от възрастното население използват тютюневи изделия, което ни нарежда до Сърбия и Гърция. Най-малко са пушачите в Норвегия, Исландия и Дания. За разлика от тези държави, където употребата на тютюн е намаляла през последните години, у нас – тя се увеличава. 83% от всички пушачи започват да пушат между 14 и 25-годишна възраст.

Д-р София Ангелова

"Обръщам се към децата с призив да не посягат към цигарите, защото отказването е трудно. За да осъществите мечтите си, не трябва да излагате здравето си на риск. Да си пушач днес вече не е модерно", каза д-р София Ангелова, специалист по вътрешни и белодробни заболявания.

Д-р Чанка Андреева

Д-р Чанка Андреева от болница Токуда употребата на тютюн е най-честата предотвратима причина за смърт от рак, на която се дължат около една трета от всички смъртни случаи от онкологични заболявания. Относителният риск за развитие на рак на белия дроб се увеличава с 13,3 пъти в сравнение с непушачите", сподели тя и допълни: "Едва 15% от пациентите с рак на белия дроб никога не са пушили. Пасивното пушене (излагането на тютюнев дим) също увеличава риска от рак на белите дробове и води до 1.2 млн. смъртни случаи годишно."

Д-р Николай Стоянов

Кардиологът от УМБАЛ „Св. Анна“ д-р Николай Стоянов подчерта, че тютюнопушенето е най-лесно отстранимият рисков фактор за развиването на сърдечно-съдовите заболявания, които по данни на СЗО причиняват между 17,3 и 17,5 млн. смъртни случаи годишно. 

Белодробният карцином е една от водещите причини за смърт от злокачествени заболявания у нас, като при мъжете тя е най-честата, а при жените е на трето място. По последни данни всяка година в България се диагностицират над 4200 нови случая. 5-годишната преживяемост на пациентите, засегнати от рак на белите дробове в страната, е почти два пъти по-ниска от тази в Европа. Това стана ясно на семинара.

Рискови фактори за развитие на болестта са активно и пасивно тютюнопушене, фамилна обремененост, предходно облъчване на белите дробове, излагане на радон, азбест или други канцерогенни агенти. Повечето пациенти с диагностициран белодробен карцином нямат симптоми в началните стадии на заболяването, но когато такива се проявят, те биват продължаваща кашлица, затруднение в дишането, гръдна болка и прогресираща загуба на тегло.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна