Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Надеждите на Украйна нарастват, докато западните съюзници оценяват възможност за "танкова" коалиция

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Часове, след като САЩ и Германия се съгласиха през миналата седмица да изпратят десетки бронирани бойни машини на пехотата в Украйна, Киев даде ясно да се разбере какво всъщност иска:

"За да спечелим по-бързо, имаме нужда от танкове", заяви в "Туитър" украинското министерство на отбраната, предаде "Файненшъл таймс".

Повтарящите се искания за западни бойни танкове започват да дават плодове, съобщава финансовото издание.

Обединеното кралство преценява дали да предостави своя модерен боен танк Challenger 2.

Премиерът на Полша Матеуш Моравецки пък каза през уикенда, че е "в преговори, насочени към създаване на по-широка коалиция от държави за доставка на западни танкове на Киев". Полски неназован висш представител каза, че Варшава е готова да предостави дузина от своите 240 произведени в Германия бойни танкове от трето поколение Leopard 2s.

"Танковете са следващото мисловно препятствие, което Западът трябва да преодолее, за да помогне действително на Украйна“, посочи Юрий Сак, съветник на министъра на отбраната на Украйна.

Юрий Сак изрази надежда, че шефовете на западната отбрана могат да се споразумеят да доставят танкове на следващата си среща в така наречения формат „Рамщайн" на 20 януари, за да координират военната помощ за Киев.

Киев се нуждае от тежка бронирана техника за комбинирана маневрена война - съвместни операции на танкове, пехота и артилерия за отвоюване на територия и за отблъскване на евентуална подновена офанзива на Москва по-късно тази година.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна