Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Финландия може да обмисли присъединяване към НАТО и без Швеция

Финландският външен министър обаче даде заден ход, посочвайки че двете държави ще продължат заедно по пътя към НАТО

Пека Хаависто, външен министър на Финландия
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Финландският външен министър Пека Хаависто каза в интервю за Yle (Finnish Broadcasting Company - националната публична компания за радиоразпръскване на Финландия), публикувано във вторник, че страната му може да поиска да се присъедини към НАТО и без Швеция, в случай че кандидатурата на Стокхолм отнеме повече време, за да бъде одобрена.

Хаависто разкритикува протестиращите в Швеция, които наскоро изгориха копие на Корана, твърдейки, че по този начин те "си играят със сигурността на Финландия и Швеция" и умишлено провокират Турция да не одобри присъединяването на скандинавските страни към алианса.

Той добави, че не очаква Анкара да ратифицира предложението Швеция и Финландия да се присъединят към НАТО поне до изборите в Турция през май.

Малко по-късно финландският външен министър Пека Хаависто даде заден ход от първоначалното си изявление, че Хелзинки може едностранно да подаде отделна молба за присъединяване към НАТО, ако Швеция се окаже изправена пред по-продължителен процес на присъединяване поради напрегнатите си отношения с Турция.

Говорейки на брифинг за пресата след преговори с шведския си колега, Хаависто поясни, че "вече е имало обмен на идеи с Швеция", като обяви, че двете страни "ще се придържат към общата линия" и ще кандидатстват заедно за членство в НАТО.

Той добави, че първоначалната му идея може да бъде преразгледана, ако в бъдеще един кандидат бъде блокиран завинаги, но тъй като "това все още не е така... няма план Б, това не се обмисля“.

По-рано турският президент Реджеп Ердоган настоя, че не може да подкрепи присъединяването на Швеция към НАТО след "грозния акт" в скандинавската държава, който той определи като "обида за всеки, който зачита основните права и свободи на хората, особено мюсюлманите".

Междувременно САЩ заявиха, че и двете скандинавски страни са готови да се присъединят към алианса.

Швеция и Финландия кандидатстваха миналата година за присъединяване към Организацията на Северноатлантическия пакт след нахлуването на Русия в Украйна. Сега те се нуждаят от подкрепата на всички настоящи държави от НАТО, за да напреднат с кандидатстването си.

В свое интервю за Ройтерс, министърът на външните работи на Финландия пък посочи, че е необходима пауза от няколко седмици в преговорите между Финландия, Швеция и Турция относно плановете на двете северни държави да се присъединят към военния съюз на НАТО.

"Необходим е пауза, преди да се върнем към тристранните преговори и да видим къде сме, когато се уталожат страстите след настоящата ситуация, така че все още не трябва да се правят заключения“, каза Пека Хаависто в телефонно интервю за Ройтерс.

Финландия и Швеция многократно са казвали, че планират да се присъединят към алианса едновременно и това не се е променило, каза още Хаависто пред Ройтерс. "Не виждам нужда от дискусия за това", отговори той, попитан дали Финландия може потенциално да продължи напред без Швеция.

Това негово мнение обаче е в противоречие с изявлението, предаден преди малко от Finnish Broadcasting Company.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени