Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕК: Превратът в Нигер не представлява риск за доставките на уран за единния блок

Превратът в Нигер не представлява риск за доставките на уран за Европа, заяви Европейската комисия, въпреки ролята на страната като ключов доставчик на горивото, съобщава "Файненшъл таймс".

"Няма риск за тези доставки, когато става въпрос за ЕС“, каза говорителят на ЕК Адалберт Янц. и добави: "Енергийните компании в ЕС разполагат с достатъчно запаси от природен уран, за да смекчат всякакви краткосрочни рискове при доставките. В средносрочен и дългосрочен план на световния пазар има достатъчно наличности за покриване на нуждите на ЕС".

Нигер е важен доставчик на природен уран за страните членки на ЕС, особено за Франция, която е най-големият производител на ядрена енергия в блока и бившата колониална власт на африканската страна.

Междувременно върховният представител на Европейския съюз по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел заяви тази вечер, че ЕС ще репатрира свои граждани от Нигер поради настоящата ситуация.

"В близко бъдеще решихме да спрем бюджетната подкрепа за Нигер, както и всички действия за сътрудничество в областта на сигурността. Решихме също така да репатрираме европейски граждани и сме в процес на извършване на тази операция“, посочи той.

Освен това Борел отбеляза, че екипите за хуманитарна помощ ще останат на място, за да ограничат отрицателните ефекти от държавния преврат върху най-уязвимото население на Нигер.

Френското външно министерство съобщи по-рано във вторник, че още днес ще започне евакуация на френски граждани от Нигер. Министерството каза, че решението е взето след атака срещу френското посолство в неделя, както и затварянето на въздушното пространство на Нигер, "което оставя нашите сънародници без възможността да напуснат страната със собствени средства".

Френското министерство каза още , че ще евакуира и граждани на други европейски държави, които искат да напуснат страната.

Президентът на Нигер Мохамед Базум беше свален с военен преврат миналата седмица, а генерал Абдурахман Чиани пое властта.

От Пентагона пък обявиха тази вечер, че операциите на САЩ за сътрудничество в областта на сигурността с Нигер в момента са "спрени" в светлината на военния преврат в страната.

"Ние продължаваме да поддържаме връзка с армията на Нигер, но по отношение на обучението, например, тези неща са преустановени“, каза във вторник прессекретарят на Пентагона бригаден генерал Патрик Райдър.

Американските сили остават в страната, но не участват в никакви операции по евакуация, продължи той.

Миналата седмица държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън каза, че помощта на САЩ за Нигер е "застрашена" след военния преврат срещу демократично избраното правителство на страната.


По публикацията работи: Явор Римски
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени