Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Киев призова международната общност да не признава резултата от руските избори

Украински войници издигат националния флаг на Украйна в Буча - 31 март 2023
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Киев призова днес международната общност да не признава резултата от руските президентски избори идния уикенд, които ще се проведат и в части от Украйна, окупирани от силите на Москва, предадоха АФП и Ройтерс.

Външното министерство в Киев призова държавите и организациите "да се въздържат от признаване на резултата от тези избори", които Киев определи като "фарс" и призова международни наблюдатели да не участват в процеса.

В становището на министерството се казва, че предизборната кампания в окупираните територии показва как Москва демонстрира "продължаващо грубо неуважение на международното право и принципи".

От своя страна ЕС обяви, че ще реши дали да признае предстоящите по-късно тази седмица руски президентски избори след вота. Говорител на Европейската комисия отбеляза, че отсега е ясно, че резултатите от гласуването в завзетите украински области няма да бъдат признати от ЕС.

На територията на цяла Украйна по обед беше обявена въздушна тревога, съобщи Одеската областна администрация. Военновъздушните сили на Украйна предупредиха за заплаха от ракетна атака.

Украинските военновъздушни сили са засекли излитането на военен самолет МиГ-31К, според тях въоръжен със свръхзвукова ракета "Кинжал", която представлява заплаха за цялата територия на страната. Властите на украинската погранична Сумска област съобщиха, че снощната масирана руска атака с дронове е повредила комуникационната инфраструктура. Прекъснат е телевизионният и радио сигнал. Възможно е прекъсване на мобилните комуникации в района. Властите там смятат, че Москва преминава към нова тактика и взима на прицел комуникациите в Украйна.

Руското министерство на отбраната съобщи, че са били осуетени опити за украинска атака срещу цели в руската Белгородска област. Руската Федерална служба за сигурност съобщи, че е задържала четирима членове на прокиевска паравоенна група, която е планирала атентати на руска територия.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че страните от Алианса "не осигуряват на Украйна достатъчно боеприпаси" и недостигът е позволил на Русия да отблъсне силите на Киев. В Берлин Бундестагът отново отхвърли доставката на далекобойни крилати ракети "Таурус" на Украйна. Повторното гласуване бе по искане на опозиционния консервативен блок ХДС/ХСС.

По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна