Солиден ръст на европейските фондови пазари в края на една драматична седмица

Европейските акции се намират в силно възходящо рали, заличавайки вчерашните загуби, тъй като инвеститорите на фондовите пазари реагират позитивно на снощната реч на президента на Фед Джанет Йелън.

Въпреки че Йелън потвърди готовността на Фед да вдигне лихвите до края на годината, което на теория е негативен знак за пазарите на акции, европейските инвеститори наблягат основно на нейните коментари, че американските централни банкери не очакват неотдавнашните глобални икономически и финансови негативни развития да повлияят в съществена степен на очертания от банката път на паричната и лихвена политика.

След решението на Фед през миналата седмица да остави без промяна почти нулевите нива на основната краткосрочна лихва последва доста солидно понижение на глобалните фондови борси, тъй като тогава инвеститорите акцентираха върху изразените от американските централни банкери опасения относно състоянието на глобалната икономика (главно поради забавящата се китайска икономика) и неотдавнашната волатилност на финансовите пазари. Снощните коментари на Йелън обаче водят до солиден риск-апетит на фондовите борси на Стария континент с оглед на отслабващи опасения около глобалното икономическо развитие.

Допълнителна подкрепа за позитивната настройка на европейските борси оказва и днешно повишение на акциите на немския автомобилен концерн Volkswagen въпреки разразилия се тази седмица огромен скандал с манипулираните вредни автомобилни газови емисии.

Акциите на Volkswagen AG нарастват с над 2,5% след информация, че компанията ще назначи за нов неин управител Матиас Мюлер, който понастоящем е шеф на автомобилната марка Porsche, с оглед показаната от него решителност да се справи с проблема с вредните газови емисии. В същото време и акциите на друг водещ германски автомобилен концерн - BMW нарастват с близо 4%, след като автомобилното списание Auto Bild "коригира" своя вчерашна информация, заявявайки, че няма доказателства за подобни манипулации с данни за вредните емисии, отделяни от конкретен модел на компанията. Вчера акциите на BMW се сринаха много здраво, тъй като Auto Bild съобщи, че отделяните вредни емисии на един от моделите на компанията надвишават значително (над 11 пъти) определените в Европа стандарти.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 нараства с 3%, отскачайки силно от вчерашно 8-месечно дъно, докато немският фондов индекс DAX се повишава с 2,53%, заличавайки вчерашен спад с 2,1 процентни пункта до негово най-ниско ниво от декември 2014-а година. Основният индекс на борсата в Париж - CAC40 нараства с 2,85%, подкрепен от данни на Insee, показващи изненадващ ръст на потребителското доверие във Франция през август до 8-годишен връх. Британският индекс FTSE100 се повишава с 2,24%, но все още остава на седмична загуба от около 0,6 процентни пункта.

Днес вниманието на инвеститорите от двете страни на Океана ще бъде насочено към окончателни данни за растежа на икономиката на САЩ през второто тримесечие (от 15:30 ч.). Очаква се данните да потвърдят, че БВП на водещата световна икономика е нараснал с 3,7% на годишна база.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27