Понижение на европейските борси след слаби финансови резултати на водещи компании

Европейските акции се намират под натиск от продажби през днешната търговия в резултат на серия слаби финансови отчети на водещи компании от стария континент, като в същото време инвеститорите продължават да осмислят неясната позицията на Фед относно бъдещата лихвена политика, изразена след края на първото за годината заседание.

Снощи Централната банка на САЩ остави основните си лихви непроменени и запази вероятността за следващо вдигане на лихвите ставки през март, но в същото време изрази безпокойство относно турболенциите на глобалните капиталови пазари в сила от началото на годината.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,94%, парирайки част от неговия отскок през предходните две сесии на търговия, докато немският фондов индекс DAX се понижава с 1,03%, повлиян негативно от спад на акциите на "Дойчебанк" с 3,06%, след като водещата немска банка обяви, че през 2015-а година е излязла на загуба за пръв път от глобалната финансова криза, стартирала през 2008-а година. Понижение с 3,77% бележат и акциите на Metro AG, следвайки намаляване на рейтинга на голямата германска верига магазини от страна на американската банка JP Morgan Chase.

Френският фондов индекс CAC40 губи 0,7% от стойността си, италианският индекс MIB пада с 1,94%, докато британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,68%, въпреки предварителни данни, показващи известно ускоряване на икономическия растеж във Великобритания през последното тримесечие на 2015-а година.

Днешната негативна настройка на европейските борси е подсилена и от последно проучване на Европейската комисия, показващо изненадващо рязко влошаване на икономическото, бизнес и потребителско доверие в еврозоната и в целия Европейски съюз през първия месец на текущата година.

Понижение с над 4% бележат акциите на Hennes & Mauritz AB, след като водещата шведската верига магазини отчете спад на нетната печалба с 11% през последното тримесечие на миналата година.

Спадът на европейските борси е ограничен единствено от по-добро представяне на компаниите от енергийния сектор на фона на повишение на цените на "черното злато". Фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през март се повишават с 1,05% към 32,64 долара за барел, докато фючърсите на петрола сорт брент нарастват с 1,9% към 33,73 долара поради възродените в последните дни надежди, че големите производителки в скоро време могат да постигнат споразумение за намаляване на свръхпроизводството.

Индексът SXEP, обхващащ компаниите от петролния и газовия сектор, нараства с 1,3%, докато индексът SXRP на фирмите от суровинно-добивния сектор се повишава с 0,84%. Лидер е минно-довината компания Anglo American PLC, чийто акции нарастват с 8,85%, след като тя представи смесен финансов отчет за последното тримесечие, но в същото време отбеляза, че добивът на желязна руда се е повишил с 8,4%.

Акциите на British Petrolium се повишават с 1,06%, на Royal Dutch Shell PLC - с 1,88%, а на BG - с 1,07%.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
ВИЖТЕ ОЩЕ

Подновеното напрежение около Дойче банк разтресе европейските фондови пазари

Подновените разпродажби на акции на Дойче банк през последните 24 часа провокират солиден спад на европейските фондови борси през последния септемврийски ден на търговия. Напрежението около водещия немския кредитор се засили отново през вчерашната търговия на "Уолстрийт" след информации, че големи клиенти на банката в лицето на няколко хедж..

публикувано на 30.09.16 в 15:00

Изплашени клиенти започват да теглят милиарди долари от Дойче банк

Неколцина клиенти на Дойче банк, сред които няколко големи и влиятелни хедж фондове, са започнали да изтеглят милиарди долари от банката на фона на опасенията за нейната стабилност и на техните експозиции в кредитната институция, съобщават източници, близки до клиенти на банката, цитирани от "Уолстрийт Джърнъл" и от агенция "Блумбърг". Редица..

публикувано на 30.09.16 в 11:49

Опасения на капиталовите пазари, породени от Дойче банк

Американските индекси се понижиха заради нарастващите опасения, че неволите на Дойче банк ще повлекат световния финансов сектор. Вчера той беше основният губещ на Уолстрийт с намаление от 1,5% след репортаж на "Блумбърг", показал, че някои от клиентите на Дойче банк са вече разтревожени. Във Великобритания FTSE 100 напредна с 1%. Начело..

публикувано на 30.09.16 в 08:15

Спад на доходността на американските облигации

Доходността по 10-годишните американски облигации падна с 2.4 базови пункта до 1.548%, докато тази по 2-годишните книжа слезе с 3.4 базови пункта до 0.722%. Rates Last Change Range UST 10 years   1.560 -0.012   1.541-1.600..

публикувано на 30.09.16 в 08:13

ОПЕК и Дойчебанк успокоиха пазарите

Американските индекси най-сетне отчетоха широки печалби, подпомогнати от споразумението за производството на ОПЕК. Стандард енд Пуърс скочи с 0.5% до 2171.37, като начело на растежа беше енергийният сектор, който нарасна с 4.3%. Европейските индекси нараснаха при по-добре представилия се банков сектор, който изглежда се успокои след..

публикувано на 29.09.16 в 08:27