Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба живопис "Безцветна сянка" на художника Димитър Петров в галерия "Средец"

Снимка: mc.government.bg
Изложба живопис "Безцветна сянка" на художника Димитър Петров ще бъде открита в 18 часа в галерия "Средец" на Министерството на културата. Авторът ще изложи 25 свои непоказвани живописни творби от ателието си, създадени през последните няколко години.

Димитър Петров е роден през 1969-а г. в Кюстендил. През 1996-а г. завършва Националната художествена академия, специалност "Стенопис". Отделя една година за творчески престой в Индия, специализира и в Париж. Картините му са притежание и на частни колекционери в България, Германия, Гърция, Швейцария, Италия и Япония.

Изкуствоведът Димитър Грозданов пише за неговото творчество:
Димитър Петров е от онова поколение български живописци, което поставя наново и остро въпроса за индивидуалността, за целите на творчеството, за същността на изкуството, за начините на предаване на посланието и за принципите на културната комуникация днес. Ако трябва да се скрием зад някакво най-общо определение, той е абстракционист, но често поставя в картините си фигуративни или антропоморфни символи, които отвеждат към разказа... Димитър Петров навлиза в нашето изкуство в период, когато процесите в изкуството ни са особено динамични и дискусията в живописта е отворила перспективи към много посоки. Още в началото художникът се определя към абстракцията и към един тип живопис, която е по своему сетивна. Именно в това се състои утопията на тази живопис, която цели създаването на един красив и забулен в много догадки изобразителен свят. Може да се каже, че той прибавя нови фрази към една школа, която наричаме „кюстендилска” и която е плуралистична и същевременно българска и модернистична още от началото на 20-ти век. Неговият индивидуализъм го определя към богата фактура на живописта, към многослойно изграждане на картинната тъкан, към изявата на занаята и към активна цветност. Става въпрос за цвят, който е самостоен, а не за цветност като един вид колоритна хармония.


Изложбата "Безцветна сянка" може да бъде видяна до края на месеца.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна