Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Празник с игри и състезания и акция в метрото организират за Деня на околната среда в София

| обновено на 05.06.14 в 10:22
Снимка: ЕПА/БГНЕС
Регионалната инспекция по околната среда и водите – София към Министерството на околната среда и водите и фондация "Екоцентрик" организират празник по повод Световния ден на околната среда на 5 юни от 12:00 ч. на Лятната естрада в парк "Борисова градина", съобщиха от пресцентъра на министерството.

Мотото тази година е "Надигни гласа си, не нивото на морето" и идеята е децата под формата на игри и състезания да научат как могат да се грижат за планетата и чиста околна среда.

Поканени да присъстват на събитието са министърът на околната среда и водите Искра Михайлова, зам.-министърът на околната среда и водите Чавдар Георгиев, кметът на Столична община Йорданка Фандъкова, зам.-кметът на Столична община Мария Бояджийска, директорът на Столична здравна инспекция д-р Огнян Иванов и директорът на Регионална здравна инспекция – Софийска област д-р Александър Златанов.

В празника ще вземат участие над 60 ученици от гр. София, като за тяхното настроение ще се грижат експерти от РИОСВ – София, представители на фондация "Екоцентрик" и аниматори, подготвени специално по темата за Деня на околната среда. Организацията на събитието е със съдействието на Столичната община.

Подбраните игри са специално с образователна цел, свързани с околната среда – разделно събиране на отпадъци – състезание с два или повече отбора за бързина и точно изхвърлени отпадъци от опаковки в специално пригодените за тази цел контейнери, състезание за най-добро описание на различни защитени растителни и животински видове, посредством изтегляне на карта с рисунка на вида и др.

Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) пък започва кампания "Всяка глътка въздух", фокусирана върху чистотата на въздуха и последиците от замърсяването му върху човешкото здраве и качество на живот, съобщиха от ИАОС.

С кампанията се отбелязват Зелената седмица и Световния ден на околната среда. Тя се организира с подкрепата на Столичната община и ще продължи до края на годината с различни инициативи. Целта е обществеността да се запознае със здравния и социален ефект от замърсяването на въздуха.

От 5 юни, на територията на софийското метро ще се разпространява брошура, която ще информира гражданите за основните замърсители на въздуха и техните източници, ефектът от замърсяването върху човешкото здраве, факти за качеството на въздуха в България и какво е необходимо да се направи за неговото подобряване. Предвидени са и уроци по темата в столични училища.

Чуйте още в репортажа на Ивайло Николов.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна