Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Осмото издание на "Водна кула арт фест" ще се състои между 20 и 25 юни

Осмото издание на "Водна кула арт фест" ще се състои между 20 и 25 юни, съобщи БТА. Официалното откриване ще бъде от 18.30 ч. на 20 юни в градината при водната кула в кв. "Лозенец" в София с концерт "The Botanix" и с прожекция на филм, специално направен от студенти от Берлин.

В тазгодишното издание почетното участие е на американския автор на видеоарт Бил Виола. Той е една от основополагащите  фигури за цяло поколение артисти през 70-те години на миналия  век, съчетавайки видео- и звукови технологии. Характерни за него са големи колкото стая инсталации, които обгръщат зрителя със звук, включващи множество екрани с движещи се образи. Творбата му "Посещение" ще бъде показана в рамките на  фестивала на 21 юни от 19.00 ч. в подземието с древните останки от Сердика.

Във фестивала ще се включат артисти от САЩ, Норвегия, Испания, Германия, Швеция. Част от програмата ще бъде представена по традиция в алтернативни места, сред които стара леярна и зала в промишлената зона на София, градината на водната кула и други места за излагане на инсталации за съвременно изкуство, пърформанси и дискусии. "Водна кула арт фест" е инициатива, ръководена от артисти,  която започва като събитие от малък мащаб и през годините се  разраства, превръщайки се в значимо международно събитие в София и страната за представяне на български и международни артисти, които работят в рамките на съвременното визуално изкуство.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна