Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кой спечели българската награда за съвременно изкуство "БАЗА"

Зоран Георгиев пред една от творбите си в изложбата "Бъдеща карта на света"
Снимка: Яна Пункина (София`2019)
Македонецът Зоран Георгиев получи наградата "БАЗА" за съвременно изкуство на откриването на изложбата на осемте номинирани художници снощи в Софийска градска художествена галерия, съобщи "Дневник". Той спечели в конкуренцията на Светозара Александрова, Албена Баева, Леда Ванева, Нестор Ковачев, Любен Петров, Димитър Солаков и Калина Терзиева. По няколко избрани творби на артистите - обекти, рисунки, инсталации и живопис - ще бъдат изложени на втория етаж на галерията до 12 юли.

"БАЗА" е част от мрежа национални художествени конкурси на американската Фондация за гражданско общество, които се провеждат ежегодно в 10 страни от Централна и Източна Европа, а голямата награда е стипендия за едномесечен творчески престой в International Studio and Curatorial Program (ISCP), Ню Йорк.
В България "БАЗА" се провежда от 2008 г. от Института за съвременно изкуство в София (ИСИ). Конкурсът е отворен за млади художници до 35 години, родени или постоянно пребиваващи в България, които кандидатстват с документация на творбите си. Жури, съставено от членове на института и гостуващи художници и куратори, определя номинираните и победителя в две фази. Той става известен на откриването на традиционна изложба, която представя по няколко избрани работи на художниците.

Тази година в журито бяха главният уредник на градската галерия Мария Василева, директорът на Националната галерия за чуждестранно изкуство Яра Бубнова, кураторката Галина Димитрова-Димова от галерия "Кредо Бонум", както и художниците Калин Серапионов и Сашо Стоицов. В определянето на победителя за втора година взима участие чуждестранен гост – Луми Тан, асистент-кураторката от известното алтернативно художествено пространство в Ню Йорк The Kitchen.

По регламент на конкурса след завръщането си от Ню Йорк Зоран Георгиев ще направи самостоятелна изложба в галерията на Института за съвременно изкуство в София.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени