Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Филмови биографии ще се борят за сърцата на зрителите на кинофестивала в Торонто

Като дебютиращ режисьор комикът Джон Стюарт твърди, че не познава тайните на киноиндустрията. На път за кинофестивала в  Торонто, който започва тази седмица, състоянието му е като на  опитните режисьори - обхванат е от възбуда, притеснение и  надежда, че е отдал дължимото на човека, за когото е филмът му, предаде Ройтерс, цитирана от БТА. Филмът на Джон Стюарт "Розова вода" е за журналиста Мазиар Бахари и петте месеца, които прекарва в ирански затвор, където  го измъчва мъж, миришещ на розова вода.

Дебютът на Стюарт е един от многоочакваните биографични филми в програмата на кинофестивала в Торонто.Той се смята за начало на шестмесечния сезон на наградите, чиято кулминация е церемонията за наградите "Оскар". Други такива филми са историята на космолога Стивън Хокинг "Теория на всичко", портретът на легендарния британски математик и дешифровчик от времето на Втората световна война Алън Тюринг "Игра на имитиране", "Да жертваш пешка" за американския шампион по шах Боби Фишър и мача му с руснака Борис Спаски през 1972 г. При жените Рийз Уидърспун участва във филма "Wild" по мемоара на Черил Стрейд за жена, която изминава сама 1600 км в пустошта. Биографиите са като примамка за Академията - каза Кийт  Симантън, управляващ редактор на уебсайта IMDb. - Напоследък в сезона на наградите се обръща голямо внимание на биографиите и те имат голям шанс да завършат годината сред най-добрите 10 филма. Голямата награда в Торонто, която се присъжда от публиката, може да даде сериозно ускорение за сезона на наградите, както се случи с миналогодишния победител "12 години в робство", спечелил след това и "Оскар" за най-добър филм.

Кинофестивалът в Торонто се провежда от 1976 г. и се смята за старт на сезона на "Оскар"-ите. Фестивалната програма включва ежегодно около 300 филма от 60 страни.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна