Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Андрей Ковачев, ЕНП: Проблемът за Европа не е преразпределението на бежанците, а нестихващият мигрантски поток

Снимка: andrey-kovatchev.eu

В ефира на Радио София и неделното "Радиокафе" депутатът от ЕНП в Европейския парламент Андрей Ковачев заяви, че нашият най-голям проблем не са вече пристигналите в Европа 160 хиляди бежанци, а това, че непрестанно нови вълни търсещи убежище „идват и идват и няма край това прииждане към европейските граници. Ние нямаме отговор какво правим с това, което се случва в Сирия и Ирак. Трябва да кажем истината, че Русия и САЩ играят геополитически игри на наш гръб и тези две страни трябва да се разберат какво правят в Сирия и в борбата с " Ислямска държава".

Андрей Ковачев изтъкна, че проблемът идва оттам, че "Ислямска държава" е търпяна твърде дълго, което е предизвикало и огромната вълна бягащи хора. Евродепутатът посочи още, че в Йордания, Ливан и Турция в момента има около 4 милиона бежанци от Сирия и Ирак и ако те окончателно загубят вяра, че могат да се завърнат по родните си места, ще тръгнат да мигрират, най-вече към Европа.

Според Ковачев България отдавна е готова за Шенген. „Аз не съм за обвързване на миграционния поток с членството ни в Шеген, заяви евродепутатът и добави - с международните летища в София, Варна и Пловдив ние сме готови  от утре да бъдем част от въздушното Шенгенско пространство. Андрей Ковачев обаче подчерта, че именно заради бежанските потоци към Европа не е сигурно дали точно сега е добре да станем част от сухопътната Шенгенска граница, предвид ситуацията по границата ни Турция.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени