Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ОЛАФ: България е сред страните в ЕС с най-много измами с европари

Снимка: БГНЕС

България е една от трите страни в Европейския съюз, където са извършени най-много измами с европейски пари през миналата година. Това се казва в годишния доклад на Европейската служба за борба с измамите с еврофондове (ОЛАФ), цитиран от Ройтерс. Другите две държави са Румъния и Унгария. Цитираната сума, на която възлизат измамите, е общо 888 млн. евро. Делът на финансираните фирми, които са злоупотребявали, е 0,6% от целия бюджет на Евросъюза, който е в размер на 141 млрд. евро.

В доклада е уточнено, че от получените 34 сигнала от нашата страна - два са били подадени от властите, а 32 - от "частни източници", като тази тенденция е еднаква в целия ЕС.

Злоупотребите са предимно в земеделските субсидии и подпомагането на бедните райони, отчитат от ОЛАФ. В документа е даден пример с разследване на хладилно хранилище за плодове у нас, собственост на италиански гражданин, който чрез свързани фирми сам си продал оборудване, финансирано от Евросъюза. Фирмата получила 1.3 млн. евро от Фонда за развитие на селските райони. ОЛАФ издава препоръка за национално разследване и в момента то е в ход.

Генералният секретар на ОЛАФ Джовани Кеслер коментира, че в ЕС няма масова корупция. Според него рязкото увеличаване на засечените измами след 2013 година сочи, че агенцията постига успехи в убеждаването на хората да докладват при поява на съмнения. Кеслер подкрепя създаването на европейска прокуратура, която да даде допълнителни правомощия на агенцията му да разследва. Правителствата на 28-те държави обаче са против.

ОЛАФ отчита, че миналата година е приключила 304 разследвания, което отчита като рекорд.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна