Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изненадващ ръст на британската промишлена активност до двегодишен връх

Бизнес активността в британския промишлен сектор нарасна през септември с най-солидно темпо от повече от две години насам благодарение на солидно повишение на новите експортни поръчки в резултат на драматичната обезценка на лирата стерлинг след юнския референдум в подкрепа за напускане на ЕС, показва последно проучване на агенция Markit.

Промишленият PMI индекс на Обединеното кралство нарасна много силно в началото на есента до 55,4 пункта от 53,4 пункта през август при средна прогноза за понижение до 52,1 пункта, достигайки най-високо от юни 2014-а година. Това представлява солидно подобрение на промишлената активност за втори пореден месец, след като през юли индексът се срина до тригодишно дъно от 48,3 пункта (най-ниско ниво на индекса от февруари 2013-а година) като първа реакция на шока в резултат на Brexit.

Отскокът през последните два месеца е окуражително силен и предполага, че промишленият сектор ще допринесе за растежа на БВП на Великобритания през третото тримесечие, посочи икономистът на агенция Markit - Роб Добсън.

Вътрешното търсене (потребление) остава ключов двигател за растежа на промишлените поръчки, докато слабият обменен курс на паунда спомогна за рязко повишение и на новите експортни поръчки с най-солидно темпо от януари 2014-а година насам. Общият индекс на новите промишлени поръчки нарасна през септември до 56,8 пункта от 55,0 пункта месец по-рано, докато индексът, измерващ само новите експортни поръчки, скочи до 56,2 пункта от 55,0 пункта през август.

Днешните позитивни данни за промишлеността, която формира около 10% от британската икономика, са в синхрон със серия последни бизнес проучвания, показващи, че първоначалният шок от вота в подкрепа за Brexit е имал доста по-краткотраен ефект, отколкото се очакваше.

С интерес ще се очаква и проучването на агенция Markit за активността в британския сектор на услугите през септември, което ще бъде оповестено в сряда (5-и октомври).

Британската лира ограничи част от загубите, които регистрира по-рано през деня и след солидното промишлено PMI проучване опитва известна стабилизация малко под 1,2900 долара. В началото на европейската търговия паундът се обезцени рязко до тримесечно дъно от 1,2845 долара като реакция на изявление на премиера на Великобритания Тереза Мей, че до края на март 2017-а година нейното правителство ще стартира официално процеса по отделяне на страната от Европейския съюз.

В неделя Тереза Мей намекна, че предстоящите преговори по развода ще включват ясен и цялостен развод на Обединеното кралство с Европейския съюз.  Ние ще бъдем напълно независима суверенна държава - страна, която вече няма да е част от политически съюз с институции, надхвърлящи рамите на националните интереси, които да могат да погазят националните парламенти и съдилища, заяви британският премиер за Би Би Си. Тя допълни, че желае британските компании да имат "максимална свобода" да оперират на единния европейски пазар, но не и в замяна на отказ на Великобритания от нейното право да ограничи имиграцията в страната.

Това изненадващо остро изявление на Терез Мей поднови опасенията за т.нар. "Hard Brexit" - цялостно оттегляне на Великобритания от Европейския единен пазар и провокира сутрешна обезценка на британската лира с близо 1% към 1,2845 долара - недалеч от нейното 31-годишно дъно около 1,2798 долара, ударено на 7-и юли след първоначалния шок от резултата на проведения на 23-ти юни референдум.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна