Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Поредно понижение на производствените цени в еврозоната през август

Производствените цени в еврозоната се понижиха на годишна база през август за 37-и пореден месец, показват данни на Евростат.

Индексът на цените на производител (PPI) се сви през август с 0,2% на месечна база, като това представлява първо негово понижение след три поредни месеца на растеж. Очакванията на финансовите пазари бяха за по-скромно понижение на производствените цени с 0,1% след техен растеж с 0,3% през юли (възходяща ревизия от предишна оценка на Евростат за повишение с 0,1%).

На годишна база индексът PPI остава за 37-и пореден месец на негативна територия, понижавайки се в края на лятото с 2,1% (спрямо август 2015 година), съвпадайки с прогнозите и след спад с 2,6% през юли (възходяща ревизия от спад с 2,8%). За последно производствените цени нараснаха на годишна база през юни 2013 година, когато индексът PPI се повиши с 0,3 на сто.

Сред всички основни компоненти най-солиден спад на годишна база с 6,0% отново бележат цените на енергията (след тяхно понижение със 7,7% през юли), докато индексът на производствените цени, изключвайки енергийните цени, се понижи с 0,6 на сто (след понижение с 0,8% месец по-рано).

Производствените цени на потребителски стоки с недълготрайна употреба се понижават 0,1%, докато цените на средствата за производство се повишават с 0,5%, а цените на потребителски стоки с дълготрайна употреба нарастват с 0,9 на сто.

Първото от април насам понижение на производствените цени на месечна база предполага, че очакваното нарастване на потребителската инфлация (индекса на потребителските цени) може да се окаже по-слабо, отколкото се надява Европейската централна банка.

Това кара мнозина анализатори и икономисти да продължават да залагат, че на някое от следващите заседания ЕЦБ ще обяви разширяване на програмата си за покупки на държавни облигации, известна като "количествени улеснения", която по план трябва да приключи през март 2017 година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна