Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Перфектна буря" изстреля цените на петрола с 2% към най-високи нива от юни

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Петролните цени добавиха нови 2 процента по време на търговията в сряда, достигайки най-високи нива от юни насам на фона на т.нар. "перфектна буря" - както в буквален, така и в преносен смисъл.

Поредното поскъпване на "черното злато" беше факт, след като американските седмични петролни запаси се понижиха изненадващо за пета поредна седмица. Според данни на Енергийната информационна администрация (EIA) на САЩ запасите на суров петрол се свиха с 3 млн. барела за седмицата до 30-и септември при очаквания за тяхно повишение с около 2,6 млн. барела. Това представлява тяхно понижение за пета поредна седмица с общо 26,1 млн. барела до 499,7 млн. барел - най-ниски петролни запаси от януари насам.

Основна подкрепа за възходящото движение на петролните цени в последно време продължава да оказват надеждите, че страните - членки на ОПЕК действително ще постигнат официално споразумение за намаляване на производствените квоти на срещата на 30-и ноември във Виена. Очаква се основни производителки и извън картела - най-вече Русия, също да се присъединят към подобна сделка, целяща по-скорошно постигане на баланс между търсене и предлагане на петролните пазари. Само в рамките на седмица след неформалните преговори на ОПЕК в Алжир, на които се постигна съгласие за евентуално намаляване на добивите с между 200 хиляди и 700 хиляди барела на ден до 32,5 млн. - 33 млн. барела ежедневно, петролът поскъпна с около 13% обратно към и дори над важното психологическо ниво от 50 долара за барел.

След вчерашните слаби данни на EIA ноемврийските фючърси на американския лек суров петрол приключиха търговията в сряда около 49,83 долара за барел, поскъпвайки с 2,3%, като за кратко дори удариха връх от 49,97 долара за барел - най-високо ниво от 29-и юни.

Аналогичните фючърси на петрола сорт "Брент" също нараснаха с над 2% до 52,09 долара за барел - най-високо ниво от 10-и юни, преди вчерашната търговия да приключи на ниво около 51,86 долара за барел.

"Перфектната буря" в подкрепа на това възходящо движение се подсилва допълнително и от наближаващата крайбрежието на САЩ реална буря - ураганът "Матю", който вероятно ще затрудни сериозно американското петролопроизводство макар и за кратко.

Днешната търговия стартира с известно отстъпление на петролните цени, тъй като инвеститорите предпочитат да реализират печалби от техните "дълги" позиции на фона на рязкото над десетпроцентово поскъпване от 28-и септември насам. Според някои търговци текущото понижение се дължи отчасти на информация, че Саудитска Арабия е намалила своите експортни цени за физическия петрол, предназначен за азиатските клиенти, като новите по-ниски цени ще влязат в сила през ноември.

Фючърсите на петрола сорт "Брент" се понижават с 0,85% към 51,42 долара за барел, а на американския лек суров петрол - с 0,82% към 49,42 нивото.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна