Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През септември Швейцария остава в дефлация за 23-ти пореден месец

През септември инфлацията в Швейцария остава на негативна територия за 23-ти пореден месец, показват данни на федералния статистически офис на страната.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември с 0,1% на месечна база след понижение с 0,1% през август при очаквания за по-добър отскок с 0,2 на сто, като това представлява първо негово повишение от три месеца насам.

На годишна база потребителската инфлация се понижи с 0,2% при прогноза за стагнация (0,0%) и след спад с 0,1% месец по-рано. По този начин Швейцария остава в дефлация за пореден месец, като индексът CPI бележи непрекъснато понижение от края на 2014-а година насам.

Според редица анализатори обаче, инфлацията в страната може да излезе на позитивна територия към края на година, тъй като през последните месеци тя се колебае точно под нулата спрямо доста по-силното понижение на потребителските цени с между 1% и 1,5% през 2015-а година.

През миналия месец Централната банка на Швейцария прогнозира слабо повишение с 0,2% на осреднена инфлация през 2017-а година преди тя да се ускори до 0,6% през 2018-а година.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна