Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Френската централна банка очаква повишение на БВП на страната с 0,3% през третото тримесечие

Френският икономически растеж вероятно ще се ускори слабо през третото тримесечие след лекото свиване на БВП през периода април - юни, прогнозира Централната банка на страната, визирайки резултати от свое последно проучване за септември, показващи стабилизация на промишлената и на бизнес активността в строителството и леко подобрение на доверието в сектора на услугите.

Банката продължава да очаква повишение на БВП на Франция през периода юли - септември с 0,3% спрямо второто тримесечие, когато икономиката се сви изненадващо с 0,1% след солиден растеж от 0,7% в началото на годината.

Индексът на банката, измерващ френската промишлена активност, стабилизира през септември за трети пореден месец на ниво от 98 пункта, но продължава да задържа под неговото дългосрочно осреднено ниво от 100 пункта, след като в началото на годината индексът удари за кратко връх от 101 пункта (най-високо ниво от 2011 година насам).

Индексът, оценяваща активността в сектора на услугите, нарасна слабо до 97 пункта от 96 пункта през август, докато индексът, измерваща бизнес настроението в строителството стабилизра на нивото от предходния месец от 98 пункта, посочи Френската централна банка.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна