Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Колебливо представяне на европейските борси след подновен натиск от продажби в банковия сектор

Европейските фондови борси отвориха на червена територия за трета поредна сесия на търговия с оглед на подновен натиск от продажби на банкови акции и в частност на акциите на Дойче банк.

Търговията във Франкфурт стартира с първоначален спад на акциите на Дойче банк с над 3%, тъй като европейските инвеститори бяха разочаровани от липсата на споразумение през уикенда между нейния шеф Джон Краян и Министерството на правосъдието на САЩ за намаляване на наложената от американските власти глоба на водещия немски кредитор в размер на 14 млрд. долара.

Джон Краян взе участие на проведената през уикенда годишна среща на МВФ и Световната банка във Вашингтон и имаше надежди, че той може да използва събитието, за да проведе преговори с Правосъдния департамент за намаляване размер на наложената глоба.

Липсата на позитивни новини обаче провокира първоначално понижение на акциите на Дойче банк с над 3% и на целия индекс Stoxx Europe 600 Bank index - с 1,1%, което допринесе за негативен старт на основните борси на стария континент, като общият индекс Stoxx Europe 600 излезе за кратко на загуба от 0,4 на сто, понижавайки се за трета поредна сесия на търговия.

Последва ограничаване на част от първоначалните загуби в банковия сектор, като акциите на Дойче банк вече губят само 1% от стойността си, докато банковият индекс Stoxx Europe 600 Bank се понижава с едва 0,25%. В същото време има париране на сутрешното понижение на петролните цени и фючърсите на американския лек суров петрол вече поскъпват с 0,68% към 50,15 долара за барел, а на петрола сорт брент - с 0,89% към 52,39 долара за барел. Това се отразява позитивно както на акциите на енергийните компании, така и на минно-добивните, като акциите на Antofagasta PLC нарастват с 0,4%, на Anglo American PLC - с 0,88% и на Fresnillo PLC - с 1,74%.

В резултат на това общият европейски индекс Stoxx Europe 600 вече излиза на позитивна територия, нараствайки с 0,19%, немският индекс DAX се повишава с 0,56%, френският CAC40 - с 0,39%, италианският MIB - с 0,76%, испанският - с 0,49%, а британският FTSE100 - с 0,2%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна