Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проф. Любен Тотев: Трябва да се преосмисли приемът в университетите

проф. Любен Тотев
Снимка: БГНЕС

Трябва да се преосмисли приемът в университетите и да се приемат първокурсници по специалности, в които даденият университет е силен, а "не да се разсейва" в разкриване на нови специалности, заяви проф. Любен Тотев - председател на Съвета на ректорите и ректор на Минно-геоложкия университет.


Според проф. Тотев не е тайна, че икономически факултети има в много университети, а право се учи в десетки факултети, но се знае обаче кои са силните икономически или правни факултети и университети у нас. Всички ректори и ректорски ръководства знаят кои са силните им специалности за обучение, за да се съсредоточат в тях, коментира проф. Тотев пред БТА:

Трябва ректорите да си сложим ръката на сърцето и да оставим това, което е било досега - да обучаваме по търсени в даден момент специалности, както например е "Национална сигурност".

Рейтинговата система на висшите училища в България предвижда през 2020 г. финансирането за качество да бъде 60 процента и 40 процента за брой студенти, отбелязва ректорът на Минно-геоложкия университет.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени