Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спад на европейските борси след подновени опасения за състоянието на китайската икономика

Европейските пазари на акции се намират под солиден натиск от продажби, тъй като има подновяване на инвеститорските опасения относно здравето на втората по сила икономика в света след разочароващо слаби данни за китайския внос и износ в началото на есента.

Изненадващият спад на китайския износ с 10% през септември при подновено понижение на вноса доведе до намаляване на апетита за покупки на рискови активи по време на азиатската сесия на търговия, като напрежението се пренесе и на европейските фондови пазари. Сигналите от Фед за вероятно повишение на американските лихви през декември, видими от оповестената снощи стенограма от септемврийското заседание на Централната банка на САЩ, оставащите в сила притеснения около предстоящите преговори за излизане на Великобритания от ЕС, както и опасенията за здравето на европейската банкова система и в частност на немските и на италианските банки, са допълнителни фактори, продължаващи да влияят негативно върху инвеститорското настроение в глобален план.

Общият европейски индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,92% към двумесечно дъно от 335 пункта (най-ниско ниво от началото на август) благодарение на солидни разпродажби на акции на компании от минно-добивня сектор, който изглежда най-силно засегнат от слабите търговски данни на Китай. Индексът SXPR, обхващащ фирмите от добивния сектор, се понижава с 2,19%, като акциите на голямата компания за желязна руда BHP Billiton PLC падат с 3,92%, на френския производител на метали Imersys SA - с 0,8% и на стоманодобивната компания ArcelorMittal SA - с 1,58%.

Немският фондов индекс DAX се понижава с 1,27%, френският CAC40 - с 1,33%, италианският MIB - с 1,27%, испанският Ibex-35 - с 1,32% и британският FTSE100 - с 0,72%.

В червено са оцветени и фючърсите на трите основни американски фондови индекси преди старта на днешната търговия на Уолстрийт. Фючърсите на DJIA, търгувани на извънборсовата електронна търговия, се понижават с 0,58%, на широкия индекс S&P500 - с 0,6% и на технологичния индекс Nasdaq100 - с 0,63%.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени