Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първо нарастване на производствените цени в Китай от пет години насам

Производствените цени в Китай нараснаха изненадващо през септември за пръв път от близо пет години насам, слагайки край на доста продължителната индустриална дефлация, което сякаш е сигнал за подобряване на оперативните условия на промишления сектор и знак за стабилизация на втората по сила световна икономика.

Индексът на цените на производител (PPI) нарасна през септември с 0,5% на месечна база и се повиши изненадващо с 0,1% на годишна база при очаквания за понижение с 0,3% спрямо септември 2015-а година, показват данни на Националното статистическо бюро. Това представлява първо излизане на индекса PPI на позитивна територия от януари 2012-а година насам след негов спад с 0,8% през август.

Основна причина за растежа на производствените цени на годишна база са по-високите цени на стоманата и на каменните въглища, като това предполага, че китайската промишленост сякаш започва да се справя с важния проблем свързан със свръхпроизводството. Според някои анализатори, краят на дефлацията в производствения сектор е добър сигнал за стабилизация на китайската икономика.

В същото време и потребителската инфлация се ускори по-силно от очакваното, спомагайки за отслабване на инвеститорските опасения относно здравето на втората по сила световна икономика, които бяха факт след оповестени в четвъртък доста разочароващи данни за китайския износ и внос през септември.

Индексът на потребителските цени (CPI) се повиши през септември на месечна база с 0,7% и нарасна на годишна база с 1,9% след повишение с 1,3% през август (10-месечно дъно) и прогноза за по-сдържан растеж от 1,6 на сто. Въпреки по-силното ускоряване на инфлацията, индексът CPI все още остава далеч под заложеното от властите в Пекин целево ниво от 3% за настоящата година, което би дало възможност за предприемане на по-нататъшни стимулиращи икономиката политики, ако това е необходимо.

По-добрите от очакваното данни за потребителските и производствените цени в Китай оказват известна подкрепа за инвеститорския риск-апетит на глобалните пазари на акции.

Азиатските борси приключиха петъчната търговия на позитивна територия, като японският индекс Nikkei нарасна с 0,49%, южнокорейският Kospi - с 0,36% и китайският  Shanghai Composite Index - с 0,08%.

Европейските фондови пазари също бележат повишение в началото на днешната търговия, като общият индекс Stoxx Europe 600 нараства с 0,91%, немският DAX - с 0,86%, френският CAC40 - с 1,07% и британският FTSE100 - с 0,59%.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна