Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Част от столичния печат тази сутрин отделя внимание на оформилия се парадокс, че цените на „имотите на зелено” са по-високи от тези на готовите жилища.

Все повече купувачи предпочитат да купуват на зелено, за да довършат жилището си по свой вкус, изтъква 24 ЧАСА. Незавършени апартаменти в София вече се продават по 1019 евро за кв.м. Жилищата с Акт 16 в столицата отпреди 2015 г. са се търгували средно срещу 868 евро за кв.м,

Виж повече

И СЕГА отделя подобаващо внимание на темата. Изданието посочва, че сделките с апартаменти в строеж, които от дълго време бяха замрели, от своя страна, явно изместват покупко-продажбите на готови жилища, които от години стоят празни и чакат своите собственици. За сметка на това "застоялата стока" - жилища в блокове, проектирани и изграждани във времето на имотния бум и довършвани в годините на кризата на имотния пазар, не се продават.

Виж повече

Всеки четвърти чужд студент идва от Гърция, изчислява МОНИТОР. 11 400 са чуждите студенти, които са се записали да следват висше в българските университети по данни за учебната 2015 – 2016 учебна година. От общия брой чуждестранни студенти най-голям е относителният дял на студентите от Гърция – 26,8% или приблизително всеки четвърти идва от южната ни съседка. На второ място по численост пък са курсистите от Турция – 21%, на трето от Обединеното кралство – 7,6%, а на четвърто от Германия – 6,1%.

Виж повече

В страниците, посветени на здравето, СЕГА дискутира кога виенето на свят е притеснително. Това явление не е болест, а признак - както на това, че тялото работи нормално, така и на сериозни състояния, уточнява изданието.

Ако ви се вие свят, докато сте в обятията на любимия или преди изява пред голяма аудитория, не се притеснявайте. С вашето здраве всичко е наред, а причината за виенето на свят е отделеният адреналин, който предизвиква спазъм на гладката мускулатура.

Често виенето на свят се наблюдава и при пътуване, люлеене на въртележка или в киното, ако филмът е заснет с "ръчна" техника. В такива случаи се получава несъответствие между това, което възприема нашият вестибуларен апарат, и това, което виждаме ние. Мозъкът реагира едновременно на двата сигнала и става наслагване, което е съпроводено с неприятни усещания.

Може да ви се вие свят и заради проблем в кръвоснабдяването на тези отдели от мозъка, които отговорят за равновесието. Просто сте извършили рязко движение с главата. Затова бъдете внимателни, правейки упражнения за мускулите на шията.

Ако сте забравили да хапнете, може да ви се завие свят поради недостига на глюкоза в кръвта.

При систематично виене на свят, обаче, става дума не за физиологично, а за патологично виене на свят, т.е. то е симптом за някаква болест.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени