Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Цялата страна празнува Никулден, обощава ТРУД. Над 200 000 българи празнуват имен ден днес, като 2/3 от празнуващите са мъже. Естествено най-много мъже носят името Николай. Към края на 2015 г. това са 93 878 българи. Никола пък се казват малко над 38 000.Сред дамите, които празнуват днес, най-много – 14 454, се наричат Николина. Николинка се казват 7855 българки, а Никол – 10 205.

Часове преди големия празник шаранът върви по 5 лева килото почти в цялата страна. Чернокопът обаче изчезна, за да не подбива цената на най-традиционната риба за празника. Паламудът се намира за 8 лв. за килограм.

По случай Никулден в някои градове ще се раздава риба. Един от тях е Монтана. Там още сутринта в центъра ще задими голям казан с чорба. Над 500 кг рибен курбан, печена скумрия и шаран ще се раздаде и в Асеновград. Пловдивският митрополит Николай, който също е именик, ще възглави архиерейската света литургия в храма.

Виж повече

11% от българите не се лекуват, защото нямат пари, отбелязва СЕГА и уточнява, че м тези случаи или лечението е твърде скъпо за гражданина, или не се покрива от здравната каса. На зъболекар поради липса на пари не са отишли 12.6 на сто от анкетираните в европейско здравно интервю, а предписаните лекарства не са си купили 9.6 на сто от хората. Въпреки лимитите, налагани от здравната каса, делът на хората, които не са получили здравни грижи или са ги получили със забавяне, защото е трябвало да чакат твърде дълго, е 4.3%. Заради отдалеченост достъп до здравни грижи не са имали 3.7 на сто от хората.

Въпреки това данните показват ръст както на посещенията при лекар, така и на профилактичните прегледи. Положителна е тенденцията при профилактичните прегледи. За последните 12 месеца на 64% от хората им е мерено кръвното при лекар. 51 на сто са проверили холестерола си, също толкова и кръвната захар. Расте броят на жените, които си правят мамография и цитонамазка.

Виж повече

Всеки месец банките отпускат нови кредити за около 1,5 млрд. лв., а в някои месеци сумата се доближава и до 2 млрд. лв., сочат данните на БНБ, цитирани от СТАНДАРТ. Това са пари, които задвижват родната икономика и създават нови работни места. През последната година често се случваше сумата, която влиза в банките като погашение на старите заеми, да е по-голяма от отпуснатите през месеца кредити. Затова през някои месеци се отчиташе свиване на кредитирането.

Виж повече

Столичната община ще купи още 30 нови дизелови автобуса, които да сменят возила на градския транспорт от 1978, 1988 и 1989 г. целта вече е пусната обществена поръчка за над 10,3 млн. лева, съобщава МОНИТОР. Парите бяха спестени от покупката на вече влезлите в употреба 110 автобуса от Китай, които излязоха около 33 млн.лв. Возилата са нископодови, климатизирани, с видеонаблюдение, мобилен интернет, ергономични седалки и са с най-високия екологичен стандарт в Европейския съюз - ЕВРО Планира се поетапното закупуване на още 160 автобуса, част от които ще са на ток. Старите возила ще бъдат обявени за продажба или бракувани.

Виж повече

Обезопасяват Кресненското дефиле, докато се построи магистралата, информира 24 ЧАСА. "Кресненското дефиле е едно гробище и това не бива да продължава", каза шефът на АПИ инж. Дончо Атанасов на среща за представяне резултатите от социологическо проучване за строежа на лот 3.2 от АМ "Струма" през Кресненското дефиле. "Безспорно това е най-натовареният участък от българската транзитна мрежа и участъкът с най-голяма концентрация на ПТП-та и жертви. След одита за пътна безопасност предприехме мерки като изправяне на част от завоите, добавяне на знаци, шумяща маркировки", обясни министърът на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова. Работи се и за опазване живота на животните като ще се правят стени и проходи под трасето.

Виж повече

Филхармонията и „Сълзата“ подаряват концерти и спектакли, научаваме от МОНИТОР. За втора поредна година Софийската филхармония обявява своята коледна кампания „Подари концерт за Коледа“.До 29 декември при 3 закупени билета на касата в зала „България“ за целия творчески сезон Филхармонията подарява 20% от тяхната цена. Поради огромния интерес към новогодишния концерт на 29 декември, който вече е изцяло продаден, той ще бъде повторен извънредно на 30 декември от 19 ч. Солисти са световноизвестният цигулар Светлин Русев и баритонът Ангел Марков, а диригент е именитият Вахан Мардиросян. В програмата са любими откъси от произведения на Щраус, Чайковски, Моцарт, Хачатурян, Свиридов и др.

През декември Открита сцена „Сълза и смях“ пък подема две благотворителни инициативи. Едната е насочена към пенсионерите – за тях ще се играят две представления месечно при символични цени на билетите – от 4 и 5 лв., и в удобно за възрастните хора време – събота или неделя от 11.30 ч. Втората инициатива е насочена към деца от социално слаби семейства. На тези деца бележитият актьор и мим Вельо Горанов – артистичен ментор на „Сълзата“, ще подари два от своите най-добри спектакли: „Великият инквизитор“ по Достоевски (16 декември) и „Последният запис на Крап“ по Самюъл Бекет (през януари), и двете под режисурата на Борис Радев. Те ще се играят при „вход свободен“, като публиката по своя преценка ще оставя дарения за каузата.

Виж повече

Действително ли е все още живо изкуството да живеем заедно? Такъв остър въпрос можем да си поставим, като видим премиерния спектакъл на Народния театър "Богът на касапницата" с режисьор Антон Угринов. Пиесата на Ясмина Реза, отличена с наградите "Лорънс Оливие" и "Тони", е позната вече на родната публика благодарение на Пламен Марков, който преди седем години я постави в "Модерен театър", припомня СЕГА.

Наблюдаваме психологически театър от висока класа, който без никакво украшателство - на моменти дори прекомерно натуралистично - илюстрира в какво се израждат междуличностните отношения, когато превърнем живота в тепих за доказване на превъзходство и надмощие. Адекватен на вкусовете и тегобите на съвременния зрител, спектакълът борави с експресивен език; стегнато и лаконично, и формулира посланията за повече човечност, без да е дидактичен. Качества, които оправдават завръщането на пиесата в софийския театрален афиш.

Виж повече
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна