Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот - избрано от печата

Столичната община отложи началото на строителството на три небостъргача в София, информира СТАНДАРТ. Експертите поискаха пpoeктитe зa изгpaждaнe нa високите сгради до "Mлaдocт", "Пиpoгoв" и мoл "Пapaдaйз" дa бъдaт пpepaбoтeни. Пpичинитe са cкpивaнe нa глeдкaтa и изяcнявaнe нa пpaвoтo зa cтpoeж, разясниха общинари. Cпopeд Eкcпepтния cъвeт пo ycтpoйcтвo нa тepитopиятa към глaвния apxитeкт зa 55-eтaжния "Пapaдaйc тayъp" нa бyлевардите "Чepни вpъx" и "Toдop Kaблeшкoв" липcвaт oбocнoвки зa виcoчинaтa, тpaнcпopтния дocтъп и вписването му в сегашната гpaдcкa cpeдa. Освен това пpoeктът тpябвa дa бъдe cъглacyвaн c диpeкция "Гpaждaнcкa въздyxoплaвaтeлнa aдминиcтpaция", тъй кaтo пъpвoнaчaлнитe планове на инвеститора са за 10 етажа по-малко.

Bъpнaти ca зa пpepaбoтвaнe и двa пpoeктa нa тypcкaтa кoмпaния "Гapaнти Koзa" - кoмплeкc дo "Пиpoгoв" c чeтиpи кyли пo нaд 50 eтaжa и aнcaмбълът "Гpaнд кaньoн" в "Mлaдocт 3", кoйтo включвa 100-мeтpoв нeбocтъpгaч. Eкcпepтитe имaт зaбeлeжки пo тяx, като част от тях са с нeдocтaтъчнo пapкoмecтa, oбщ вxoд зa жилищнaтa, xoтeлcкaтa и oбщecтвeнaтa чacт на сградата. Пpoблeм според експертите е и че небостъргачът щe зaкpиe пaнopaмaтa към плaнинaтa пpи пo-ниcкитe cгpaди.

C paзpeшитeлнo зa cтpoeж пък вeчe paзпoлaгa бъдeщaтa 202-мeтpoвa cгpaдa "Cкaй фopт" нa бyл. "Цapигpaдcкo шoce", кoятo e пpeдвидeнa зa oфиcи.

Виж повече

Нова софтуерна лаборатория бе открита в Техническия университет в София, съобщава МОНИТОР. Компютърният кабинет се намира във Френския факултет, където бъдещите инженери учат различните предмети на френски език. Оборудването е дарение от френска ИТ компания, която има клон у нас, а стойността на техниката в него е за близо 30 000 лева. В нея ще се обучават студенти по информатика, софтуерно инженерство, разработчици на програми и поддържане на база данни.

Ежегодният Благотворителен базар събра 290 000 лева за един ден, научаваме от ТРУД. 22-рото издание на ежегодния Благотворителен базар на Международен женски клуб – София посрещна 9000 посетители и 2000 доброволци. Към тези приходи ще се добавят и даренията от корпоративните спонсори на Клуб. Общата сума от средствата от Благотворителния базар и от даренията, получени от нашите корпоративни спонсори, ще бъде обявена през януари. Тогава стартира и кандидатстването за финансиране от страна на благотворителни организации в нужда. Посетителите на тазгодишния Благотворителен базар имаха възможността да усетят духа на 60 държави от целия свят. На щандовете се предлагаше неописуемо разнообразие от плетива, екзотични подправки, вкусни печива, гозби и напитки, играчки, традиционни ръчно украсени дрехи и всичко, за което един пътешественик може да мечтае.

Виж повече

Супермаркети за храни с изтекъл срок на годност са хит в Дания, откриваме в страниците за нещо любопитно на СЕГА. За много датчани хранителните стоки с изтекъл срок на годност са вкусни и те изобщо не се притесняват да ги консумират. Супермаркет в столицата Копенхаген продава излишъците от храна и вече е толкова популярен, че наскоро беше открит и втори подобен магазин. Проектът, наречен Wefood, стартира в началото на тази година с магазин в немного известния район Амагер, а преди дни беше отворен и втори магазин в Норебро - модерен квартал, популярен с учени с леви разбирания и мигранти. Хипстъри стоят рамо до рамо с майки от средната класа, докато основаното от Клаус Мейер - един от създателите на прочутия копенхагенски ресторант "Нома" - училище по готварство раздава супа от карфиол и хляб, приготвени от продукти с изтекъл срок на годност. Продажбата на стоки с изтекъл срок на годност в Дания е законна, но това трябва ясно да е посочено и консумацията им да не крие непосредствена опасност за потребителите.

Виж повече

"Купуваш кибритче, играеш за кола" - така видя лотарията на НАП с касовите бележки СТАНДАРТ. Изданието уточнява, че този „номер“ е новият хит сред тийнейджърите, които участват в лотарията на Националната агенция за приходи и финансовото министерство. За нея вече са регистрирани 50 млн. касови бележки, а крайният срок за участие изтича в 16,59 ч на 9 декември. 34% от хората, които регистрират фискални бонове на сайта www.kasovbon.bg, са между 25 и 34 г. 28 на сто пък са от 14 до 18 г. Всяка седмица един щастливец получава смартфон, а всеки месец се дава по един телевизор. На 11 декември ще стане ясно кой късметлия печели лекия автомобил от лотарията. Любопитно е, че средната стойност на печелившата касова бележка е 8,13 лв.
Виж повече

СТАНДАРТ се спира подробно и на очертаващия се по-рано тази година ски-сезон, като очертава обща картина на подготовката на зимните ни курорти и възможността студентите да покарат ски още на празника им – 8 декември. Обикновено зимните ни курорти започват работа след средата на декември, но тази година студът и снегът докараха бонус на студентите. Курортите отвориха пистите за тях, а хотелите и заведенията им готвят специални изненади.

Експерти прозряха тактиката на Пулев, четем в СЕГА. Боксовите експерти в световен мащаб се обединиха около очевидното заключение, че двубоят между Кубрат Пулев и Самюъл Питър е бил с предизвестен победител в лицето на домакина в зала "Арена Армеец София". Специалистите обаче са раздвоени в анализа на мотивите на 35-годишния българин да избере видимо приключилия с активния спорт бивш световен шампион от Нигерия за свой опонент в дебюта си пред родна публика на профиринга. Според някои в това решение се крие дълбок тактически замисъл, който би позволил на Кобрата да претендира за повече слава и най-вече Сайтът BoxingNews24.com, е категоричен, че българинът няма шанс да спечели световната титла, срещу когото и от шампионите да се изправи.

Виж повече

Под заглавие „Гришо води 115 000 кристала „Сваровски“ в Лондон“, ТРУД разказва и показва със снимка за гостуването на звездната двойка Григор Димитров и Никол Шерцингер на Британските модни награди в Лондон. Българинът и певицата бяха най-стилната двойка на церемонията в Роял Албърт Хол. Модните спецовете отбелязаха, че в стилния си костюм и папийонка Григор е изглеждал почти толкова елегантен, колкото 38-годишната му приятелка в изумителната й черна рокля, обсипана с кристали.

Сопраното Ина Кънчева възражда любовта на Тургенев, лирични нотки прозират в МОНИТОР. Тя ще пее в музикално-театралния концерт спектакъл „Духът на дивата”, който ще бъде показан премиерно на 10 декември от 19.30 ч. в Центъра за култура и дебат „Червената къща”. „Духът на дивата” проследява събитията от живота на харизматична певица, срещнал я с велики личности. Детската й любов е учителят по пиано Ференц Лист, а голямата, но сложна и невъзможна – писателят Иван Сергеевич Тургенев. Виардо е не само вдъхновяваща личност за мнозина, но също открива таланти, подкрепя ги, вярва в тях – тя е културен медиатор и прототип на съвременния свободен артист.

Виж повече


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна