Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Немският Ifo институт повиши прогнозите за икономическия растеж на Германия през следващите две години

Немският водещ институт Ifo направи известна възходяща ревизия на своите икономически прогнози за следващите две години, но въпреки това растежът ще бъде по-слаб от настоящата година с оглед на по-малкия брой работни дни.

Водещата европейска икономика се очаква да нарасне с 1,5% през следващата година спрямо предишна прогноза за растеж с 1,4%, направена съвместно с останалите водещи икономически институти на Германия.

За 2018-а година реалният растеж се прогнозира да се подобри с 1,7% вместо с 1,6 на сто.

Всички признаци сочат, че икономическото представяне на Германия през четвъртото тримесечие на 2016 ще бъде по-силно от очакваното, като тази позитивна динамика ще продължи и през новата година, отбеляза президентът на Ifo института Клеменс Фюест.

В същото време институтът потвърди последната съвместна прогноза за растеж на БВП с 1,9% през 2016-а година.

Водещият немски институт предполага, че броят на безработните в страната ще остане стабилен около 2,7 милиона през целия прогнозен период до края на 2018-а година въпреки наплива на бежанци. Безработица се очаква да остане без промяна на ниво от 6,1 на сто.

Институтът Ifo също така очаква инфлацията в Германия да се повиши до 1,5% през 2017-а година и до 1,7% през 2018-а година, тъй като негативният ефект върху инфлацията от спада на петролните цени започват да избледнява. Инфлация в Германия ще започне да се приближава към целта на Европейската централна банка от малко под 2 на сто и тъй като подобно развитие се очаква в цялата еврозона, ЕЦБ би трябвало да ускори поетапното ограничаване на покупките на облигации (програмата си за „количествени улеснения"), смята Фюест.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна