Фед е на път да вдигане лихвите още на два пъти до края на годината

Федералният резерв е на път да повиши още на два пъти лихвените ставки през настоящата година, като неговата бъдеща политика може да бъде по-малко или по-агресивна в зависимост от фискалната политики и от други ефекти, влияещи върху икономиката на САЩ, заяви президентът на Фед на Чикаго Чарлс Евънс в интервю за телевизия Fox Business Network.

Ако перспективите за икономическия растеж се втвърдят и имам по-голяма увереност, че инфлация ще продължава да нараства, би било основателно трикратно вдигане на лихвите за цялата текуща година. Ако несигурността относно инфлацията се окаже по-голяма, може да има по-слабо затягане на лихвите, но в същото време и по-агресивна политика на тяхното повишаване, ако инфлацията се окаже по-силна от очакваното, заяви Чарлс Евънс пред  Fox Business Network.

Мисля, че към настоящия момент икономиката е поела доста добър курс на развитие с много силен пазар на труда и по-нататъшно придвижване на инфлацията обратно към целевото ниво на Фед от 2 на сто, посочи той и допълни, че всичко това е рецепта за увеличаване на цената на заемите за икономиката, визирайки лихвените ставки.

Коментарите на Евънс са първите, които той направи след заседанието на Фед през миналата седмица, когато американските централни банкери оправдаха очакванията на финансовите пазари, повишавайки за трети път от края на финансовата криза федералната фондова лихва до диапазон между 0,75% и 1,00%.

Според президента на Фед на Чикаго, икономиката на САЩ се очаква да нарасне с 2,25% през тази година, като той ще очаква детайли за евентуални промени в данъчната политика, в държавните разходи и в регулаторните политики, преди да промени своите очаквания. Евънс повтори мнението си, че устойчив растеж на БВП от 4%, за който говори президентът Доналд Тръмп, би бил трудно постижим при отсъствието на съществени икономически промени.

Той също така отбеляза, че финансовите условия и в частност нарастването на цените на акциите, както и други фактори, са направили в действителност по-лесно за Фед да вдигне лихвените ставки.

В същото време обаче, президентът на Фед на Минеаполис - Нийл Кашкари защити пред CNBC своето решение да не подкрепи решението през миналата седмица за вдигане на федералната фондова лихва с четвърт процент, отбелязвайки, че работната сила и инфлацията все още не се намират на оптимални нива.

Още от категорията

ЕК отчете прогрес при намаляването на необслужваните кредити на европейските банки

Съществуват по-малко "лоши кредити" (необслужвани заеми) по балансите на европейските банки, но те все още остават във висок размер, посочи в четвъртък Европейската комисия, цитирана от Ройтерс. Глобалната финансова криза между 2008-а и 2009-а година остави европейските банки с купчини необслужвани заеми, които те се опитваха да възстановят..

публикувано на 18.01.18 в 15:29

Турската централна банка запази без промяна лихвените ставки с оглед на високата инфлация

В четвъртък Централната банка на Турция остави без промяна основните си лихвени ставки, заявявайки, че ще се придържа "решително" към затегнатата си лихвена политика, докато инфлацията не се подобри (не започне да отслабва). Това нейно днешно решение е факт, въпреки постоянните призиви на турския президент Реджеб Ердоган за политика на евтини..

публикувано на 18.01.18 в 14:18

ИПИ: 20 икономически центъра дават почти 90% от продукцията в страната

20 водещи икономически центъра дават почти 90 на сто от продукцията в страната, като повечето от тях са в Южна България. Това сочи проучване на Института за пазарна икономика, изготвено в последните пет години. За преодоляването на разликите между регионите икономистите предлагат създаване на свободна от данъци зона в Северозападна България...

публикувано на 18.01.18 в 14:05

Над 18 хиляди безработни започват работа по субсидирани от държавата програми

Над 18 хиляди безработни ще започнат работа по субсидирани от държавата програми през тази година. Правителството одобри Националния план за действие по заетостта, който е осигурен със 73 милиона лева.  Чрез агенцията по заетостта се планира 10 600 души да участват в обучение и да станат конкурентоспособни на трудовия пазар.  По регионалните програми..

публикувано на 18.01.18 в 13:49

С близо 3 млрд. лева ще бъдат финансирани земеделски програми тази година

С близо 3 милиарда лева ще бъдат финансирани земеделски програми тази година. Правителството утвърди годишните разчети на сметката на Държавен фонд "Земеделие" за средствата от Европейския съюз. Европейското финансиране ще бъде над 2,6 млрд. лева.  Повече от 27 милиона лева са от националния бюджет. Ще бъдат финансирани: директните плащания на площ,..

публикувано на 18.01.18 в 13:43
Еърбъс А380

"Емирейтс еърлайнс" обяви сделка за покупката на 36 самолета "Еърбъс" А380 за 16 млрд. долара

"Емирейтс еърлайнс" обяви в четвъртък сделка за 16 млрд. долара за покупката на 36 самолета на "Еърбъс" от модела A380 superjumbo, при това само дни, след като водещият европейски самолетостроител отбеляза, че планира да спре тяхното производство заради липса на нови поръчки, съобщава агенция АФП. От "Еърбъс" заявиха, че са пласирали твърди..

публикувано на 18.01.18 в 13:20

МВФ препоръча на Германия да "развърже кесията"

Ръководителят на МВФ Кристин Лагард се присъедини към призивите, отправяни към Германия, да инвестира в бъдещия икономически растеж, дори и с цената на разхлабване на здравата си бюджетна дисциплина, съобщава агенция АФП. Берлин трябва да харчи бюджетни си излишъци, за да инвестира повече в обществената инфраструктура, като пътища,..

публикувано на 18.01.18 в 13:02