Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Вилерой де Гало: Все още не е дошло времето за ЕЦБ да спре с "количествените улеснения"

Пределно ясно е, че все още не настъпил момента, когато ЕЦБ ще трябва да започне да ограничава стимулиращите си мерки, въпреки че инфлацията се колебае около определените от банката целеви нива, а икономическият растеж в еврозоната набира скорост, заяви в сряда управителят на Френската централна банка Франсоа Вилерой де Гало.

В реч във Франкфурт Вилерой де Гало отбеляза за семейните си корени от германския пограничен регион Саарланд, но в същото време той посочи, че не е съгласен с критиките от Германия, че паричната и лихвена политика в еврозоната е прекалено стимулираща.

Управителят на Френската централна банка и член на ЕЦБ каза, че безработицата в еврозоната се е понижила през януари до най-ниско ниво от 2009-а година насам и че се наблюдава подем във икономическото възстановяване сред все повече страни - членки.

Въпросът, който сега ми идва наум, особено тук в Германия, е, дали на фона на този прогрес ние би трябвало да спрем провежданата стимулираща парична и лихвена политика? На този етап отговорът несъмнено е отрицателен, заяви Вилерой де Гало. Без тези мерки, инфлационният подем няма да бъде устойчив или дълготраен в рамките на еврозоната. С оглед на това ние запазваме досегашната политика, допълни той.

Коментарите на Франсоа Вилерой де Гало ограничиха част от възходящото движение на еврото спрямо останалите основни валути. Единната европейска валута се връща малко под 1,0800 долара, след като във вторник поскъпна за кратко до 7-седмичен връх около 1,0819 нивото. В същото време единната европейска валута се търгува недалеч от сутрешно двуседмично дъно от 0,8643 британски лири и се понижава малко по-рязко спрямо японската йена и швейцарския франка (към триседмично дъно от 119,79 йени и към тридневно дъно от 1,0706 франка) с оглед на техния статут като "валути-убежище" на фона на напрежението на глобалните финансови пазари в сила от снощи насам.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна