Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Напрежение на световните финансови пазари в резултат на американската ракетна атака в Сирия

Новината за нанесени от САЩ paĸeтни удари срещу военни цели в Сирия провокира известно напрежение на световните капиталови пазари, тъй като има опасения, че изстреляните 59 ракети "Томахоук" по вoeннoвъздyшнa бaзa нa cиpийcĸия peжим в oтгoвop нa пpeдпoлaгaeмaтa aтaĸa c xимичecĸo opъжиe от страна на apмиятa нa Бaшap Acaд рискуват да ескалират конфронтацията с Русия и Иран. Това доведе до бягство на инвеститорите към "финансови убежища", за които се считат германските и американските държавни облигации, японските йени, швейцарските франкове и фючърсите на златото, като в същото време има натиск от продажби на световните фондови борси.

Покупките на германски облигации в резултат на американските ракетни удари в Сирия доведоха до спад на доходността на 10-годишните немски книжа с 2,5 пункта към едномесечно дъно от 0,234%, докато доходността на аналогичните книжа на САЩ спадна към 4-месечно дъно от 2,29%.

В същото време петролът поскъпна с близо 2% до едномесечни върхове, като фючърсите на американския лек суров петрол с доставка през юни се повишават към 52,50 долара за барел, а фючърсите на петрола сорт брент с доставка през юни - към нивото от 56,0 долара за барел. Трябва да се има предвид, че цените на "черното злато" се повишават доста често в случаи на нарастващо напрежение в Близкия изток, тъй като там е концентрирано почти 40% от световното петролно производство.

Златото също се възползва от засилващото се геополитическо напрежение, като фючърсите на благородния метал поскъпнаха към петмесечен връх от 1269 долара за тройунция при новината за ракетния удар на САЩ по военни обекти в Сирия.

На другия полюс е настроението на инвеститорите на пазарите на акции, като голяма част от водещите европейски фондови индекси се оцветиха в червено в началото на днешната търговия. Общият индекс Stoxx Europe 600 се понижава с 0,2%, немският индекс DAX - с 0,35%, а френският CAC40 - с 0,1% и единствено британският индекс FTSE100 отваря със слабо повишение от 0,14%.

Търговията на валутните пазари е също отчасти повлияна от американската ракетна атака в Сирия с оглед на статута на японската йена и на швейцарския франк като "валути - убежище". Щатският долар се понижи за кратко до 10-дневно дъно от 110,14 йени, преди да стабилизира около 110,60 нивото, докато еврото удари ново 5-месечно дъно от 117,32 йени. В същото време единната европейска валута остава под натиск от продажби към нейното вчерашно триседмично дъно от 1,0629 щатски долара, около което е разположена и важната 100-дневна пълзяща-средна (около 1,0625/30 областта).

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени