Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб растеж на работните места в САЩ през март с малко под 100 хиляди , но при спад на безработицата до 10-годишно дъно от 4,5 на сто

Новите работни места, генерирани от икономиката на САЩ, се увеличиха през март с едва 98 хиляди, докато нивото на безработица се понижи изненадващо до близо 10-годишно дъно от 4,5%, подчертавайки за наличието на по-колебливо подобряване на трудовия пазар във водещата световна икономика след силното начало на годината.

Американската икономика (извън селскостопанския сектор) създаде през март едва 98 000 нови работни места – далеч под средните прогнози за около 175 000 и най-слаб растеж на заетостта от близо година насам, показват данни на Министерството на труда. Данните за предходните два месеца претърпяха сумарна низходяща ревизия с общо 38 000, като тези за януари бяха ревизирани надолу до 216 000 (от предишна оценка за 238 000), докато данните за февруари - до повишение на заетостта с 219 000 (при предишна оценка за 235 000).

В същото време безработицата в САЩ през март се понижи неочаквано до 4,5% до 4,7% през февруари, достигайки най-ниско ниво от май 2007-а година, тъй като броят на хората, които са успели да си намерят работа нарасна с по-бързо темпо, отколкото увеличаващата се работна сила. Трябва да се има предвид, че изненадващото намаляване на нивото на безработица изпраща важен сигнал към Федералния резерв, че американската икономика е вече много близо до т.нар. "максимална работна заетост".

Днешните слаби данни за новите работни места сякаш подсказват, че след много силното начало на годината, трудовият пазар започва да се охлажда изненадващо с настъпването на пролетта. Някои икономисти обаче отбелязват, че доста слабият растеж на трудовата заетост през март се дължи отчасти на т.нар. "сезонни фактори". Те визират от една страна необичайно топлия февруари (вторият най-топъл февруари в историята на САЩ), който вероятно е довел до изтегляне с месец напред на плановете за наемане на персонал от предприятия в някои сектори на икономиката. От друга страна зимната буря "Стела", която удари части от Източното крайбрежие на САЩ в средата на март, вероятно е навредила на някои от плановете за разкриване на нови работни места през миналия месец.

През март частният сектор на американската икономика генерира скромните 89 000 нови работни места, в държавния сектор бяха разкрити 9 000 нови работни места, докато техният брой в промишления сектор се увеличи с 11 000 (подобряване на промишлената заетост за пети пореден месец), докато в строителството бяха разкрити едва 6 000 работни места след техен ръст с цели 59 000 през февруари, което сякаш потвърждава за наличието на негативни "сезонни фактори" през третия месец на годината.

Средното почасово заплащане на труда в САЩ оправда очакванията за повишение в рамките на месец с 5 цената (с 0,2%) до 26,14 долара на час, като на годишна база се повиши също в рамките на средните прогнози с 2,7% след растеж с 2,8% през февруари. Продължителността на средната работна седмица остана на февруарското ниво от 34,3 часа.

Днешният смесен до по-слаб доклад за състоянието на трудовия пазар през март сякаш намалява шансовете за по-агресивно повишаване на американските лихви до края на годината. Поради това не е изненада, че след данните на Министерството на труда фючърсите на федералната фондова лихва, търгувани на паричните пазари, оценяват на 66% шансовете за ново повишаване на основната лихва на заседанието на Фед през юни спрямо 71% в края на вчерашната търговия. Вероятността за двукратно или трикратно вдигане на лихвите ставки до края на годината пък се понижи до 55% от 57% по-рано през деня.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна