Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Гърция постигна първичен бюджетен излишък в размер на цели 4,19% от БВП през 2016 година

Гърция постигна т.нар. "първичен бюджетен излишък" за 2016 година в размер на цели 4,19% от БВП на страната, което надвишава осемкратно целта, заложена в международната спасителна програма, съобщават официални гръцки служители, цитирани от "Уолстрий Джърнъл".

Според условията на настоящата трета спасителна финансова програма Гърция трябваше да постигне "първичен бюджетен излишък" за миналата година от 0,5 на сто (бюджетен излишък, в който не се включват плащанията по гръцкия дълг). Данните трябва да бъдат проверени от статистическия екип на Евростат в понеделник.

Постигането на високи първични бюджетни излишъци е от ключово значение за третия спасителен план, подписан от Гърция и международните ѝ кредитори в средата на 2015 година. Според тази програма властите в Атина трябва да постигнат първичен излишък от 1,75% през 2017-а и от 3,5% през 2018 година, след което да поддържат подобен по размер излишък в средносрочен план.

По-рано в петък статистическата агенция на страната Elstat каза, че първичният излишък на Гърция, според счетоводната рамка на ЕС, е бил в размер на 3,9% от БВП в сравнение с ревизирания надолу бюджетен дефицит за 2015 година в размер на 2,3% от БВП.

Трябва да се има предвид съществуването на различно статистическо третиране на някои разходни и приходни позиции, съгласно условията на трета спасителна програма за страната.

Elstat отчете и общ бюджетен излишък в размер на 0,7% от БВП през 2016 година спрямо дефицит от 5,9% година по-рано.

Статистиката на Гърция също така отбеляза, че държавният дълг на страната се е увеличил до 179% от БВП през миналата година от 177,4% през 2015-а.

Ако Евростат потвърди тези данни, първичният бюджетен излишък за 2016 година ще надвиши многократно заложените цели в спасителната програма не само за миналата, но и за настоящата и следващата година, като това би представлявало силен мотив за скорошно размразяване на траншовете по представяното от еврозоната свежо финансиране на Гърция.

Международният валутен фонд, който продължава изпитва резервираност относно това дали Гърция ще успее да посрещне в бъдеще заложените високи цели за първичния излишък, все още не е взел решение дали да вземе реално участие в трета спасителна програма в размер до 86 млрд. евро, която изтича към средата на 2018 година.

Солидното надвишаване на фискалните цели за 2016 година обаче могат да накарат фондът да ревизира някои от своите собствени прогнози. В същото време участието на МВФ в настоящата спасителна програма за Гърция е едно от условията, които поставя Германия, за да бъде подновено отпускането на договорената през 2105 година финансова помощ.

Според агенция Ройтерс властите в Атина се надяват да обсъдят евентуалното участие на фонда в спасителната програма в кулоарите на стартиралата и продължаваща до неделя пролетна среща на Международния валутен фонд и Световната банка във Вашингтон.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна