Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Юнкер призова Еврогрупата да очертае план за облекчаване на гръцкия дълг на следващата среща през май

Жан-Клод Юнкер
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер призова страните от еврозоната да изготвят по-подробни мерки за облекчаване на дълга на Гърция през следващия месец, заявявайки, че Атина се нуждае от помощ, след като страната постигна "огромен напредък" в икономическите реформи.

Министрите на финансите в еврозоната, известни като Еврогрупата, ще се срещнат в Брюксел на 22-ри май, за да приключат обсъждането на напредъка, постигнат при изпълнението на спасителната програма на Гърция, след като това крайно решение беше отлагано в продължение на много месеци.

Мерките за облекчаване на дълга, които изглеждат разумни от моя гледна точка, са крайно необходими, заяви Юнкер в интервю за гръцкия новинарски сайт euro2day, публикувано в сряда и цитирано от агенция Ройтерс. През май те (финансовите министри от еврозоната – бел.ред.) трябва да очертаят бъдещи възможни мерки за облекчаване на гръцкия дълг, допълни той.

Неговите коментари ще бъдат приветствани от властите в Атина с оглед на факта, че гръцкото правителство продължава да твърди, че облекчаването на държавния дълг е крайно необходимо след седем години на строги мерки на икономии, наложени от международните кредитори на страната.

Досегашните преговори с кредиторите бяха възпрепятствани от различия по отношение на въвеждането на тези мерки, включително на реформи в енергийния и трудов пазар, съкращаване на пенсиите и увеличаване на данъците върху доходите.

Жан-Клод Юнкер също така предложи, че вече е време да бъде дадена на Гърция известна свобода, вместо да бъдат налагани по-нататъшни съкращения и икономии.

Трябва да признаем, че Гърция постига огромен напредък и настояването за по-нататъшни големи съкращения в пенсионната област би било лош съвет, посочи шефът на ЕК в днешното си интервю.

През миналата година Гърция постигна първичен бюджетен излишък от 4,2% от БВП (изключвайки разходите за обслужване на дълга), надвишавайки многократно фискална цел, заложена в третата спасителна програма за излишък в размер на едва 0,5 на сто.

Международният валутен фонд обаче все още не е взел решение дали да финансира част от настоящата спасителна програма – третата от 2010 година насам, като иска гаранции от правителствата на еврозоната, че дългът на Гърция ще бъде устойчив, преди МВФ евентуално да се присъедини към програмата.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени