Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Европейските акции се търгуват около 20-месечни върхове в очакване на данъчите реформи на Тръмп и на заседанието на ЕЦБ

Европейските акции се търгуват без ясна посока, но недалеч от 20-месечните върхове, достигнати през текущата седмица, тъй като инвеститорите са в очакване на детайли от плановете на американския президент Доналд Тръмп за данъчна реформа по-късно в сряда и на утрешното заседание на ЕЦБ, на което да се види, дали "Драги и компания" ще сигнализират за евентуални предстоящи промени в паричната и лихвена политика в бъдеще.

Общият европейски индекс Stoxx Europе 600 се търгува около неговото вчерашно ниво на затваряне, когато той се повиши с 0,2% към близо двегодишен връх от 387 пункта (най-високо ниво на затваряне от август 2015 година).

Френският фондов индекс CAC40 продължава да се търгува недалеч от неговия двугодишен връх около 5295 пункта, ударен по време на търговията в понеделник, когато той отбеляза най-солиден дневен скок от август 2012 година насам, нараствайки с цели 4,1% като реакция на резултатите от първия тур на президентските избори във Франция.

Немският индекс DAX пък се понижава слабо с 0,09% към 12 458 пункта, отстъпвайки от своя исторически връх около 12 483 пункта, достигнат в началото на вчерашната търговия. Британският фондов индекс FTSE100 се понижава с 0,13%, а италианският индекс MIB – с 0,62%.

Вниманието на инвеститорите и от двете страни на Океана е насочено към очакваното по-късно през деня представяне на детайли относно "мащабната данъчна реформа", обещана от Доналд Тръмп по време на неговата предизборната кампания и най-вече дали ще бъде намален драстично корпоративният данък от 35% на 15%. Трябва да се има предвид, че солидното възходящо движение на световните фондови пазари стартира именно през миналия ноември след изненадващата победа на Тръмп и се дължеше до голяма степен на обещанията за съкращаване на данъците в САЩ.

С интерес ще се очаква и редовното заседание на ЕЦБ в четвъртък, въпреки че не се очакват промени в настоящата парична и лихвена политика. Внимателно ще се следи пресконференцията на шефа на банката Марио Драги за евентуални намеци дали ЕЦБ ще започне да обмисля в близките месеци постепенно затягане на провежданата от години насам прекалено стимулираща политика.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна