Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Реториките на ЕЦБ – ключов фактор след победата на Макрон в президентската надпревара във Франция

С оглед на факта, че краткосрочните политическите рискове в Европа намаляха рязко след избирането на центриста Еманюел Макрон за следващ президент на Франция, коментарите на длъжностните лица от ЕЦБ ще бъдат много важни за краткосрочната посока на финансовите пазари.

Победата на Макрон ще увеличи доверието в политическите и икономическите перспективи в ЕС, тъй като без съмнение евентуалният изборен успех на лидера на крайнодесния Национален фронт Марин льо Пен щеше да причини голямо разместване на пластовете в рамките на единната валута, особено с оглед на нейните заплахи за въвеждане на паралелна национална валута.

Въпреки че проучванията на общественото мнение показваха преди балотажа в неделя, че е малко вероятна победа на Льо Пен, избирането на Макрон представлява голямо облекчение за европейските инвеститори.

В краткосрочен план обаче има две важни области, които ще привлекат фокуса на вниманието. От политическа гледна точка вероятно ще станем свидетели на по-уверен тон в рамките на ЕС и това може би ще има значително въздействие относно подобряване на доверието в германския канцлер Ангела Меркел в рамките на нейния Християн-демократически съюз с оглед предстоящите през есента парламентарни избори в Германия.

На фона на отслабващите политическите рискове, също така има възможност за по-агресивен тон от страна на Германската централна банка (Бундесбанк) по отношение на провежданата от ЕЦБ силно стимулираща парична и лихвена политика.

Поради това предстоящата в следващите дни реторика от страна на длъжностните лица на ЕЦБ ще бъде ключова, особено по отношение на намеците преди последното заседание на Централната банка, че тя е вече по-уверена по отношение на икономическите перспективи в еврозоната и с оглед на облекчението, че политическите рискове, свързани с Франция, отслабнаха още след първи тур на френската президентска надпревара.

Ключов фактор ще бъде, дали тази промяна във възприемането на политическите рискове ще набере скорост след победата на Макрон и дали ще доведе до съществена промяна в провежданите от ЕЦБ политики.

Реториката от страна на ключовите официални представители на ЕЦБ ще бъде следена много внимателно в краткосрочен план и по-специално коментарите на президента на банката Марио Драги, които ще бъдат важен фактор за краткосрочните пазарните настроения.

Трябва да се има предвид, че в сряда Драги ще участва в обмена на гледни точки на събитие на Централна банка на Холандия, след което ще вземе участие и на предстоящата в края на седмицата среща на финансовите министри и централни банкери на индустриални развити държави от Г-7.

В началото на търговията в понеделник еврото поскъпна за кратко към нов 6-месечен връх около 1,1021/23 долара като първа реакция на победата на Еманюел Макрон. С течение на вчерашната търговия обаче единната валута се оказа под натиск от продажби, тъй като инвеститорите предпочетоха да реализират печалби от техни "дълги" позиции в евро, отворени след първия тур на президентските избори във Франция, действайки на пазарния принцип "купувай (евро) при слухове (за победа на Макрон и загуба над Льо Пен), продавай (евро) при факти".

                                                                                                    Графика на евро/долар (на дневна база)

Снимка

Еврото заличи бързо първоначалните си печалби, понижавайки се в началото на днешната търговия към петдневено дъно от 1,0903 долара. Редица анализатори предупреждават, че единната валута е все още изправена пред политически рискове през следващите месеци, включващи парламентарните избори във Франция през юни (на 11-и и 18-и юни). Не е за подценяване и вероятността за предсрочни избори в Италия, които по принцип трябва да се проведат след година (през май 2018-а), с оглед на опасността, идваща от набиращата скорост антиевропейска реторика от страна на движението "Пет звезди" на Бепе Грило.

Заплахата по отношение на еврото няма изчезне само поради факта, че един проевропейски кандидат в лицето на Еманюел Макрон е спечели президентските избори във Франция. Ако се окаже, че Марин льо Пен и ръководеният от нея Национален фронт ще имат съществено присъствие в парламента на страната след изборите през юни, това ще затрудни управлението на Макрон и може да се окаже, че проблемите пред еврозоната и еврото току-що започват, заяви Джейм Шен, водещ анализатор в компанията Forex.com.

Поради това не е изненада отстъплението на единната европейска валута след първоначалната еуфория около победата на Еманюел Макрон, както и понижението през вчерашната търговия на френския фондов индекс CAC-40 с около 1%.

В същото време инвеститорското внимание поне за малко ще се премести към очакваното ново вдигане на американските лихви на следващото заседание на Фед на 14-и юни, както и към заседанието на ЕЦБ на 8-юни. Ако на следващата си среща Европейската централна банка отново не направи някакви промени в досегашната си стимулираща парична и лихвена политика, това може да за доведе до по-сериозно понижение на еврото спрямо щатския долар.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна